BC Filou Oostende op jacht naar tiende titel op rij

Dit weekend gaat de basketcompetitie in eerste nationale eindelijk van start, al staan er slechts twee wedstrijden op de agenda. Eén ervan is de King Classic tussen titelverdediger Filou Oostende en uitdager Spirou Charleroi. Coach Dario Gjergja over de ellenlange voorbereiding, over de vernieuwde Champions League waarin Filou dinsdag zijn eerste thuismatch afwerkt en over een tiende titel voor Filou.

Dario Gjergja, coach van Filou Oostende: “Ik ben vooral blij dat we eindelijk onze job weer kunnen doen.” (foto Belga) © belga

Hoe kijk je terug op een voorbereiding van drie maanden, de langste ooit?

“Het was een voorbereidingsperiode die vooral werd gekenmerkt door een hele reeks blessures. Ik ben wel heel dankbaar dat er niemand van onze ploeg ziek geworden is. Dit toont aan dat onze jongens bewust en zorgzaam met deze omstandigheden omgaan. Maar we hebben nog veel werk voor de boeg. Herhaling is de moeder van alle kennis. Wat we evenwel op training uitvoerden, konden we niet produceren in oefenwedstrijden. Eén keer moesten er zelfs op één week drie oefenmatchen geannuleerd worden. Nochtans hadden mijn spelers er nood aan om eens tegen anderen te basketten. Ik heb er mijn jongens wel voortdurend op gewezen dat ze op training heel present moesten zijn. Voor de jongeren die ons ritme niet gewoon zijn, was het wel goed dat de voorbereiding zo lang duurde, het was voor hen een interessant leerproces. We hebben uiteindelijk wel een goede balans en een aangename invulling van die drie maanden gevonden, denk ik.”

Wat denk je van het aangepaste format van de Champions League?

“In een poule spelen we slechts zes in plaats van veertien wedstrijden, daar ben ik niet bepaald gelukkig om. Dat is een groot verlies. Europese ervaring is een grote hulp voor je ploeg. Leren uit je fouten, is de sleutel. We beschikken over veel jonge spelers die zich nog moeten ontwikkelen en hun plaats in het team nog dienen te vinden.”

Momenteel zijn geen supporters toegelaten. Welke impact kan dat hebben?

“Ik maak me geen zorgen over die impact. Ik ben vooral blij dat we eindelijk onze job weer kunnen doen. Natuurlijk had ik liever begin oktober de competitie aangevat. Zo is het ook in de andere Europese landen. Oké, Duitsland begint ook komend weekend, maar zij hebben in oktober al een hele bekercampagne gespeeld. In de beker van Duitsland rest enkel nog de Final Four. Maar begrijp me niet verkeerd: wanneer gezondheid de topprioriteit is, geef je minder aandacht aan basketbal. De gezondheid van iedereen is het belangrijkste.”

Je club communiceert met de hashtag ‘perfect10’. Hoe zwaar weegt de druk om opnieuw de landstitel te verlengen?

“Daarover maak ik me evenveel zorgen als over sneeuw op de Kilimanjaro. We zijn pas begin november, waar gaan we staan op 15 juni? Misschien ben ik dan wat grijzer, misschien heb ik tegen dan wel wat haar verloren. Nu telt vooreerst de ontwikkeling van elke speler, op dagelijkse, op wekelijkse en op maandelijkse basis. Daarna zien we wel waar we uitkomen.” (Peter Rossel)

Zaterdag 7 november, 20.30 uur, Filou Oostende-Spirou Charleroi. Dinsdag 10 november, 20 uur, Filou Oostende-San Pablo Burgos.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.