Baseballclub Piranhas is opgelucht: zomerkamp gaat door

De kadetten verloren hun wedstrijd tegen de Gent Knights, maar zijn blij dat ze wedstrijden kunen spelen. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Zondag verloren de kadetten van baseballclub Piranhas hun wedstrijd tegen de Gent Knights met 7-11. De club beleefde onzekere tijden door corona. “We zijn blij dat we eindelijk opnieuw wedstrijden mogen spelen”, zegt voorzitter Dirk Gunst.

Ook de Oostendse baseballclub deelde in de coronabrokken. Het sportieve gezelschap zou op 1 april de buitentrainingen aanvatten, maar toen kwam de lockdown en volgden maanden van onzekerheid. De ruim 80 leden, met leeftijden tussen 5 en 60 jaar, bleven langs de kant staan.

“Met nog geen bal gegooid dit jaar in de competitie keken we reikhalzend uit naar de buitentrainingen. Indoor trainen is best oké, maar baseball is toch voor outdoor gemaakt“, vertelt voorzitter Dirk Gunst. “We hebben vooral veel ruimte nodig voor slagtraining, om de basen te leggen.”

Competitie

“Toen we in lockdown gingen, hadden we nooit gedacht dat we zo lang onze sport zouden moeten missen. Het bleef noodgedwongen wachten op beter nieuws voor onze sport. Er werd gevreesd dat de competitie helemaal naar de vaantjes zou zijn. De wedstrijden starten normaal eind april en duren tot september.”

Wedstrijden spelen in april was uit den boze. Geen enkele sport mocht de competitie aanvatten of hernemen. Tot de Nationale Veiligheidsraad besliste dat sporten opnieuw toegelaten werd. “Van de Vlaamse Liga kon sporten weer onder de beperkende protocollen vanaf 18 mei, maar we moesten nog even wachten op toestemming van de stad Oostende”, gaat Dirk verder. “Die liet spelen op De Schorre terug toe vanaf 25 mei. Om het voor ons wat praktisch te organiseren, werd ervoor gekozen om de eerstvolgende training van onze all-stars te nemen als nieuwe start op 27 mei. De andere werkingen volgden dan volgens de kalender. Uiteraard enkel trainingen, want wedstrijden werden op dat moment nog steeds niet toegelaten.”

Een nieuwe versoepeling van de coronamaatregelen maakte wedstrijden spelen opnieuw mogelijk vanaf 1 juli. “De eerste wedstrijd van de kadetten dateert van 5 juli. Wat voelde dat goed om opnieuw naar een wedstrijd te kunnen kijken. Zowel vanuit de stad als van de Vlaamse Liga werden protocollen opgesteld waar we ons moesten aan houden. Daar hebben we onze werking aan aangepast. We doen ons best om de regels zo correct mogelijk te volgen en zo te voldoen aan de verwachtingen voor onze sport. Iedereen in de dug-out moet een mondmasker dragen. Bij wedstrijden moet elk team met eigen ballen spelen als ze in het veld komen, normaal is dat voorbehouden aan het thuisteam. Het rondje handjes geven werd vervangen door de elleboog of een groet vanop afstand”, weet Dirk te melden.

In bubbels op kamp

Op maandag 24 augustus vertrekken de leden van de Piranhas op zomerkamp. “Ook daar werd even voor gevreesd, maar het zomerkamp gaat wel degelijk door. Van maandag tot vrijdag worden de deelnemers aan het kamp ondergedompeld in alle aspecten van baseball, onder leiding van onze coach Steve Crotz. Een team van vier coaches zal de groep in bubbels begeleiden op het baseballveld”, besluit Dirk Gunst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier