Bakker Kevin Gadeyne loopt marathon op Nacht van West-Vlaanderen

Kevin Gadeyne heeft naast de bakkerij twee grote passies: lopen en Club Brugge. © Foto Coghe
Redactie KW

De Nacht van West-Vlaanderen staat met rood aangekruist in de agenda van Kevin Gadeyne (32) uit Ichtegem. Hij neemt immers voor de negende keer aan dit grote loopevenement in en rond Torhout deel. Hij is niet de enige deelnemer die uitkijkt naar dit avondlijk loopfeest, maar wellicht is hij de enige bakker die aan de start zal staan van de marathon.

Kevin nam in 2010 voor het eerst deel aan de Nacht van West-Vlaanderen, maar ondertussen loopt hij jaarlijks ruim 40 wedstrijden. “Ik ben uiteraard niet begonnen met marathons te lopen, maar geleidelijk aan heb ik de afstanden die ik loop wat opgedreven. Jaarlijks loop ik één marathon en een achttal halve marathons, maar daarnaast ook nog verschillende wedstrijden over vijf en tien kilometer.”

Het lijkt niet evident voor iemand die ‘s nachts werkt en overdag slaapt om voldoende tijd vrij te maken om intensief te trainen. “Gemiddeld loop ik zo’n 70 kilometer per week, maar als voorbereiding op een marathon kan dit snel oplopen tot 100 kilometer. Op weekdagen train ik na 18 uur, wanneer de winkel dicht is. Op zondag en maandag kan ik me overdag makkelijker vrijmaken en dan kies ik het meest geschikte moment om te trainen”, aldus Kevin Gadeyne.

De ambities van de Ichtegemnaar zijn simpel maar vrij duidelijk. “Ik wil in deze editie graag binnen de drie uur de aankomst bereiken. Dat is me vorig jaar niet gelukt en dat wil ik goedmaken. Ik twijfel er niet aan dat de aanwezigheid van heel wat vrienden en familieleden langs de kant van het parcours me voldoende zal motiveren om in mijn opzet te slagen.”

Kevin kan voorlopig zijn zware beroep vrij makkelijk combineren met zijn favoriete sport. “Ik ben aangesloten bij Atletiek Club Koksijde en mijn trainer Ward Mercier zorgt voor aangepaste trainingsschema’s. Hierdoor heb ik weinig of geen last van de vele werkuren in de bakkerij of de zware trainingen als voorbereiding op een wedstrijd. Gelukkig bleef ik de laatste jaren ook gespaard van ernstige blessures.”

Weinig klanten van de Ichtegemse bakker zijn op de hoogte van de vrijetijdsbesteding van de leverancier van hun dagelijks brood. “In mijn winkel zal je nauwelijks iets merken van mijn twee grote passies. Naast het lopen ben ik immers een hevig supporter van Club Brugge. Ik mis geen enkele match van blauw-zwart en ik neem nooit deel aan een wedstrijd wanneer Club moet spelen. Het klinkt misschien wat vreemd, maar Club gaat altijd voor op het lopen…”, besluit Kevin Gadeyne. (PDC)