Axelle Dauwens neemt afscheid van atletiek: “Emotioneel moment, maar toch opgelucht”

Axelle nam aan heel wat internationale meetings deel. Hier zien we haar op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. © foto Belga
Arjan Desante
Arjan Desante Eindredacteur

Hordeloopster Axelle Dauwens neemt op 28-jarige leeftijd afscheid van de atletiek. Na de blessures en tegenvallende resultaten van de voorbije jaren, had ze geen vertrouwen meer in een nieuw olympisch avontuur. “Er is meer in het leven dan topsport en ik ben heel benieuwd om het ‘normale’ leven te ontdekken.”

Tijdens haar topsportcarrière was Axelle, die in Gent woont maar afkomstig is uit Lapscheure, actief op drie EK’s, twee WK’s en de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Haar sportief hoogtepunt hoopte ze volgend jaar in Tokio te bereiken, maar die droom is nu verleden tijd. Na een periode vol blessures en tegenvallende resultaten hangt ze haar spikes aan de haak. Haar record op de 400 meter horden zal dus altijd op 55’56” blijven staan.

Niet meer naar Tokio 2020

“Eigenlijk dacht ik vorig jaar al aan stoppen, nadat ik terug van Denemarken naar België verhuisde. Toen besloot ik er toch nog een jaartje voor te gaan”, klinkt het bij de zesvoudige Belgische kampioene. “Dat is echter een tegenvaller geworden. De resultaten vielen tegen en ik liep twee blessures op, waardoor ik een viertal maanden looptraining verloor. Dat is gewoon te veel om goed te presteren. In theorie is het nog wel mogelijk om volgend jaar de Olympische Spelen in Tokio te halen, maar ik geloof niet dat ik nu plots wel blessurevrij zou blijven. Na het voorbije jaar heb ik daarvoor te weinig vertrouwen in mijn eigen lichaam. De blessures waren dus doorslaggevend voor mijn beslissing.”

“Ik mocht de hele wereld rondreizen voor mijn sport, dat is toch een hele levenservaring”

“Na elf jaar atletiek is dit natuurlijk een emotioneel moment, maar ik ben toch ook opgelucht dat de knoop doorgehakt is”, klinkt het nog. “Er is meer in het leven dan topsport en ik ben heel benieuwd om het ‘normale’ leven te ontdekken. Eens een weekendje weggaan zonder aan trainingen te denken of minder rekening houden met de geschikte voeding… Ik zal nu meer vrijheid hebben. Toch ben ik heel dankbaar voor de unieke periode die ik achter de rug heb. Voor mijn sport mocht ik de hele wereld rondreizen, dat is toch een hele levenservaring. En natuurlijk houd ik ook vrienden over aan mijn sportperiode. De mensen in mijn trainingsgroep bijvoorbeeld of Eline Berings, met wie ik heel vaak de kamer deelde tijdens stages of kampioenschappen. Voorts denk ik ook aan m’n trainingsmaatje Margo Van Puyvelde en de Deense Sara Slott Pedersen. Ik kan ze niet allemaal opsommen of ik vergeet zeker mensen, maar ik ben ervan overtuigd dat ik ook in de toekomst nog mensen uit de atletiek zal blijven zien.”

“Voor mijn sport mocht ik de hele wereld rondreizen”, is Axelle dankbaar.© foto Belga

Volgend jaar de marathon in Valencia?

Over haar toekomstplannen heeft Axelle duidelijk al nagedacht. Een job bij een productiehuis, bij voorkeur achter de schermen, spreekt haar dan ook al langer aan. “Het wordt een mooie uitdaging om een vaste job te zoeken. Leeftijdsgenoten gaan meestal al jarenlang werken, maar dat is bij mij niet het geval. Niet getreurd, ik mag ongetwijfeld nog lang genoeg werken…” (lacht)

“Momenteel deed ik al een vrijwillige, langdurige, parttime stage bij productiehuis Geronimo. Daar werk ik op de redactie van het populaire programma Helden van Hier, dat op VTM uitgezonden wordt. Een vaste job in de televisiewereld spreekt me zeker aan en wat mij betreft, mag dat absoluut bij Geronimo zijn. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Daarnaast wil ik natuurlijk ook blijven sporten. Enerzijds om niet te verdikken, anderzijds omdat ik het graag doe. Sowieso zal ik recreatief blijven lopen en ik zoek ook nog een andere sport daarnaast, iets dat ik gewoon voor de fun kan doen. Eigenlijk droom ik stiekem van een marathon, liefst volgend jaar al. Niet voor een toptijd, maar wel voor de beleving in een mooie stad. Ik heb gehoord dat de marathon van Valencia volgend jaar op 1 december zou plaatsvinden. Uitgerekend op mijn 30ste verjaardag, dat lijkt me een mooie uitdaging!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.