Axel Cruysberghs trekt ambitieus naar Tokio: “Finale rijden op de Spelen”

Axel Cruysberghs verzekerde zich in Rome van zijn ticket voor de Spelen.© REUTERS
Axel Cruysberghs verzekerde zich in Rome van zijn ticket voor de Spelen.© REUTERS
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Axel Cruysberghs (26) mag zich opmaken voor zijn eerste Olympische Spelen. De Poperingenaar verzekerde zich afgelopen weekend op het WK skateboarden in Rome van zijn plaats in Tokio.

Voor het eerst in de geschiedenis maakt skateboarden deel uit van het olympisch programma. Met Lore Bruggeman uit Deerlijk en Axel Cruysberghs uit Poperinge zal onze provincie goed vertegenwoordigd zijn in de categorie street . “Voor mij kwam het er op het WK vooral op aan om mijn plaats op de Spelen veilig te stellen”, vertelt Axel. “Ik wist dat ik daarvoor in de halve finale moest geraken en dat is ook gelukt. Dankzij mijn zeventiende plaats op de wereldranglijst ben ik nu honderd procent zeker van mijn ticket voor Tokio. De komende maand zal ik gebruiken om mij zo goed mogelijk voor te bereiden. Ik hoop op de Spelen de finale te kunnen rijden, wat zou betekenen dat ik sowieso in de top acht eindig. Ik denk dat dat ook zowat mijn niveau is. Als skater moet het skatepark je ook wat liggen en wat dat betreft ziet het er goed uit in Tokio.”

Long Beach

Axel Crusher , zoals hij in de Verenigde Staten genoemd wordt, verbleef deze week enkele dagen bij zijn ouders in Poperinge, maar woont al sinds 1 januari 2017 in Amerika waar hij professioneel zijn sport kan beoefenen. “In Long Beach, Californië”, duidt hij. “Zonder corona reis ik eigenlijk het hele jaar door de wereld rond. Nu was ik voor het eerst echt anderhalf jaar thuis. Voor mij was dat iets helemaal nieuw, maar wel leuk. Ik heb veel bijgeleerd. Maar ik ben natuurlijk wel blij dat we opnieuw wedstrijden kunnen rijden.”

Als kind heb ik er nooit bij stilgestaan dat ik naar de Spelen zou kunnen

“Het was ook best wel vreemd om anderhalf jaar lang niet op bezoek te kunnen komen bij mijn familie. Normaal gebeurt dat toch een paar keer per jaar. Ik moet vaak in Europa zijn voor wedstrijden of tours en dan zak ik graag eens voor een paar dagen af naar Poperinge.”

Echte sport

Nu skateboarden voor het eerst deel uitmaakt van de Olympische Spelen hoopt Axel vooral dat zijn sport wat meer bekendheid krijgt. “Eigenlijk heb ik er als kind nooit bij stilgestaan dat ik naar de Olympische Spelen zou kunnen, maar natuurlijk is dit wel cool. Het zal skaten groter maken en veel mensen zullen nu ook beseffen dat het een echte sport is waarvan je kan leven, zoals voetbal of tennis.”

Binnen drie jaar volgt er al een nieuwe editie van de Spelen, in Parijs deze keer. “In principe kan je heel lang blijven doorgaan in mijn sport, maar de Spelen zijn het echte topniveau. Ik ben nu vooral blij dat ik er in Tokio bij ben. Of dat ook in Parijs zal lukken, valt nog af te wachten. Maar het zou wel tof zijn. Misschien kan mijn familie er dan wel bij zijn.”

En bestaat er een kans dat Axel Cruysberghs ooit nog definitief terugkeert naar Poperinge? “Dat weet ik nog niet. Ik ben nu ook getrouwd met een Amerikaanse en momenteel voelen we ons goed in Long Beach.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.