Axana Merckx, kleindochter van, zwemt voor Izegemse Krekelzwemmers

Eddy Merckx feliciteert kleindochter Axana met een van haar titels. Ze veroverde de BK-medailles als lid van de Izegemse Krekelzwemmers. © foto Belga
Lode Blomme

Op het jongste open BK zwemmen in het Antwerpse Wezenbergzwembad veroverde Axana Merckx twee nationale titels. De 18-jarige kleindochter van wielerlegende Eddy en dochter van olympisch medaillewinnaar Axel deed dat als lid van de Izegemse Krekelzwemmers. Via coach Stefaan Maene kwam Axana bij EFC-IKZ terecht.

Goud op de 200 meter rugslag en de 400 meter wisselslag, zilver op de 200 meter wisselslag na Fanny Lecluyse én twee persoonlijke records: het was een geslaagd open BK zwemmen voor Axana Merckx. De dochter van ex-wielrenner Axel – brons op de Spelen van 2004 in Athene – en kleindochter van de beste wielrenner aller tijden is lid van de Izegemse Krekelzwemmers.

Met de badmuts van EFC-IKZ werd Axana Merckx Belgisch kampioene 400 m wisselslag. Ze won ook goud op de 200 m rugslag. (foto Belga)
Met de badmuts van EFC-IKZ werd Axana Merckx Belgisch kampioene 400 m wisselslag. Ze won ook goud op de 200 m rugslag. (foto Belga)© BELGA

Het was Stefaan Maene die Axana bij de Izegemse club bracht. De olympisch finalist op de Spelen van Barcelona 1992 en bronzen medaillewinnaar op het WK klein bad in 1993 en het EK in 1995, is tegenwoordig zwemexpert en -coach bij Pulso-Preventielab en hoofdtrainer van EFC-IKZ. “Ik ben een enorme wielerfanaat en heb Axel Merckx altijd gevolgd tijdens zijn carrière. We stuurden elkaar al eens een sms en door de jaren heen zijn we goede vrienden geworden”, legt Stefaan Maene uit. “Ik sta Axana bij in haar zwemcarrière met tips en tricks. Ze heeft de Canadees-Belgische nationaliteit en is nu lid van IKZ.”

De kleine Axana met haar papa in de Tour de France van 2007. Axel Merckx en zwemcoach Stefaan Maene zijn goede vrienden.
De kleine Axana met haar papa in de Tour de France van 2007. Axel Merckx en zwemcoach Stefaan Maene zijn goede vrienden.© Getty Images

Axana Merckx veroverde haar eerste Belgische titels in het bijzijn van grootvader Eddy. Ze gaat straks studeren aan de University of Arizona in de VS, maar blijft lid van de zwemclub uit Izegem. “In de toekomst zal Axana af en toe trainen in ons land. Vroeger was dat meestal in Brugge, maar dat zou ook in Izegem kunnen zijn, als haar programma dat toelaat”, zegt haar coach.

Coach Stefaan Maene volgt Axana Merckx al jaren. Ook in de toekomst zal ze af en toe in ons land trainen, wie weet ook in Izegem.
Coach Stefaan Maene volgt Axana Merckx al jaren. Ook in de toekomst zal ze af en toe in ons land trainen, wie weet ook in Izegem.© gf

Bij IKZ zijn ze uiteraard tevreden met de komst van Axana Merckx. “Stefaan is onze headcoach en traint de oudere competitiezwemmers, de beteren die naar de kampioenschappen trekken”, klinkt het bij de club uit Izegem, die de jongste jaren boomt en trainers en officials inbegrepen intussen zo’n 800 leden telt. “Het niveau in onze club gaat de jongste jaren de hoogte in, we doen weer mee op de kampioenschappen.”

Natuurlijk is Axana welkom, ze is een Belgische topper! Het is de bedoeling dat ze met Stefaan Maene blijft trainen en nog aan wedstrijden en kampioenschappen deelneemt als lid van onze club.” (LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.