Axana Depypere strijdt zaterdag tegen Ierland voor de wereldtitel Muay Thai

Wordt Axana wereldkampioen? Het is een vraag die heel wat mensen stellen en de fans kijken met hoge verwachtingen naar de 15-jarige Axana Depypere uit Heule. Verwachtingen die wel eens ingelost zouden kunnen worden, want morgen/zaterdag vecht de Muay Thai tiener tegen Ierland in de finale.

Axana en haar trainer in Antalya. © GF

Samen met haar trainer, Michael Kongolo, trok de tiener met pit eind vorige week naar het Turkse Antalya. Ze werd door de Belgische federatie uitverkozen om er te gaan strijden voor de wereldtitel Muay Thai. Voor vertrek liet haar trainer optekenen dat ze zeker podiumkansen maakte omdat Axana een uiterst complete vechtster is. Het lijkt er meer en meer op dat hij het bij het rechte eind heeft, want de afgelopen week vermorzelde Axana iedere concurrente op haar weg.

In de categorie tot vijftien jaar stond ze woensdag oog in oog met de Thaise Pumrapee Peachaurai, een harde noot om te kraken. Tijdens die kwartfinales hield Axana het hoofd koel en kon ze drie rondes naar haar trekken. Een ticket in de halve was dus op zak.

Vandaag/vrijdag klom ze dan in de ring, samen met de Turkse Nazli Kaymaz. De inzet was groot want de winnaar trok door naar de finale en was dus al zeker van een zilveren medaille. Mentaal had Axana de betere kaarten in hand. Tijdens het toernooi had ze een vlekkeloos parcours achter de rug terwijl Nazli al een nederlaag te verwerken kreeg. Met haar herkenbare en tactische manier van spelen kon Axana opnieuw drie ronden aftikken waardoor een plaats in de finale binnen was.

Zilver of goud?

Morgen/zaterdag is het dan zo ver, wordt het zilver of goud? Keert Axana terug als kersverse wereldkampioen of moet ze die plaats afstaan aan haar tegenstandster, de Ierse Kinga Pietraszak? De Belgische delegatie in Turkije bijt alvast de nagels stuk en ook op het thuisfront zijn de zenuwen strak gespannen.

Op het stadhuis van Kortrijk wordt ook vol spanning het parcours van Axana gevolgd. “Meer nog dan als schepen ben ik vooral als Heulenaar uitermate trots op deze uitzonderlijke prestatie van Axana”, laat Arne Vandendriescche, Kortrijks schepen van sport noteren. “De volledige stad staat als een blok achter Axana en we hopen dan ook dat we haar straks als wereldkampioen mogen verwelkomen!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.