Autocrosser Victor Deruddere treedt in de voetsporen van opa Jean-Hubert

Op de foto zien we Victor Deruddere centraal met de helm in de hand. Rechts van hem opa Jean-Hubert Deruddere, links van hem Geert Borms. Hij wordt omringd door burgemeester Els Derammelaere (uiterst links) en enkele sponsors. (Foto WD) © Op de foto zien we Victor Deruddere centraal met de helm in de hand. Rechts van hem opa Jean-Hubert Deruddere, links van hem Ge
Redactie KW

De 16-jarige Victor is al de derde generatie van de familie Deruddere die verknocht is aan motor- en autosport. Na een zwaar ongeval tijdens het motorcrossen, waar hij dreigde zijn arm te verliezen, wilden opa Jean-Hubert en oom Werner dat Victor met motorcross stopte. Dus opteerden ze voor autocross.

In Middelkerke maakte ik een zware val tijdens de motorcross. Ik brak beide armen“, opent Tieltenaar Victor Deruddere. “Een arm was er heel erg aan toe en ik dreigde hem te verliezen. De dokters slaagden er in om hem te redden en er volgde een revalidatie die succesvol was, maar het liet wel duidelijke sporen na.”

“Opa Jean-Hubert en nonkel Werner Deruddere wilden niet meer dat ik aan motorcross zou doen”

“Opa Jean-Hubert en nonkel Werner Deruddere wilden niet meer dat ik aan motorcross zou doen en stelden autocross voor. Daar ben ik met veel plezier en inzet op ingegaan, op vier wielen is er meer kans om recht te blijven dan op twee. Er zijn heel wat minder risico’s in die discipline.”

“Zo’n 45 jaar geleden, ik woonde toen in Doomkerke, ben ik met autocross begonnen”, pikt Jean-Hubert Deruddere in. “Ik reed met het nummer 52 en dat nummer wilde Victor ook op Victors auto. Het heeft mij geluk gebracht en hopelijk is dat ook zo bij mijn kleinzoon.”

Klaarstomen

We hebben vier maanden gewerkt om de wagen om te vormen tot een crossauto“, gaat Jean-Hubert verder. “De bolide en de servicewagen hebben we eigenhandig in elkaar gestoken, samen met een vriend en autofreak Geert Borms, wiens vrouw onlangs overleden is aan kanker. Dankzij dit project kreeg Geert weer heel wat levenslust. Het resultaat is echt fantastisch.”

“We zijn vertrokken van een Honda Civic. De motor hebben we behouden, maar de rust hebben we helemaal ontmanteld en heropgebouwd. Het geheel hebben we versterkt met onze eigen garagecarrosserie in Tielt, zodat de wagen tegen ‘een duw’ kan. Heel wat sponsors hebben Victors droom mee helpen verwezenlijken.”

“Het is mijn doel om kampioen te worden”

“Het is mijn doel om kampioen te worden”, steekt Victor zijn ambities niet onder stoelen of banken. “Wel eerst Belgisch kampioen, niet Europees”, komt Jean-Hubert gevat tussen. We mogen de kosten niet te hoog jagen, gelukkig hebben we veel sponsors en doen we het allemaal zelf.”

“Ik volg een opleiding als lasser. Dat past helemaal in het carrosseriewereldje”, verklaart Victor. “Misschien kan ik het ook gebruiken voor mijn sport. Ik zal starten in de jeugdklasse tussen 16 en 18 jaar en heb vier weken geleden een proef gedaan over twee dagen in Retie. Daar werd ik vijfde op 25 piloten en ik stond als tweede op 36 piloten op het podium tijdens de zondagcross.”

Wedstrijden

In Aalter heb ik op Pasen mijn eerste officiële cross gereden. Het is niet echt goed geweest. De eerste reeks heb ik kunnen uitrijden, maar tijdens de tweede wilde mijn wagen niet echt mee. Het probleem hebben we intussen kunnen oplossen. Hopelijk is dat nu in orde, maar je kan het eigenlijk enkel zeker zijn op het circuit. Ik heb wel eens een test gedaan op een veld, maar dat is toch nog anders.”

Afgelopen zondag was er een wedstrijd gepland, maar die werd door de weersomstandigheden afgelast. Spijtig, maar we doen met volle inzet verder en ik moet ook opa, nonkel Werner, Geert en de vele sponsors bedanken. Zij maken het immers mogelijk om mijn sport in de beste omstandigheden te kunnen beoefenen”, besluit Victor Deruddere.

(WD)