Atletiekpiste heeft slimme verlichting

(foto JCR) © JOKE COUVREUR
Redactie KW

Voortaan kunnen lopers tijdens de donkere wintermaanden ook ’s avonds en ’s morgens terecht op de atletiekpiste op sportcentrum De Wankaarde. Op vraag van een aantal inwoners rustte het gemeentebestuur de piste uit met slimme en energiezuinige verlichting.

“De piste op de Wankaarde langs de Ooststraat dient niet alleen voor clubtrainingen en -activiteiten, maar kan ook gebruikt worden door recreatieve lopers”, weet schepen van omgeving Chris Verhaeghe (Open VLD). “Sporters kunnen er tussen 5 en 23 uur terecht. Lopers merkten wel op dat het tijdens de wintermaanden vaak te donker was om er aangenaam te kunnen trainen. Op hun vraag gingen we samen met onze diensten op zoek naar een duurzame en energiezuinige oplossing. Die vonden we in een geautomatiseerde ledverlichting die rondom de piste werd aangebracht. Twee sensoren vangen daarbij beweging en licht op. Als het donker is en er is beweging op de piste schakelt de ledverlichting automatisch aan. Zodra er een kwartier geen beweging is, schakelt de verlichting weer uit. Door te kiezen voor ledverlichting en een duidelijk tijdsschema kunnen we een energiezuinige oplossing bieden aan wie graag loopt na de werkdag.”

“Net naast de piste, waar ook de hondenloopweide gelegen is, bevindt zich een mooie groenzone met heel wat natuurlijke rijkdommen. We hebben de verlichting zo opgesteld dat de focus op de piste en de looprichting ligt met zo weinig mogelijk lichtvervuiling naar de omgeving toe. Dat is niet alleen aangenamer lopen, maar zorgt er ook voor dat we het bioritme van planten en dieren in de nabijgelegen groenzone niet verstoren.” De verlichting kan geactiveerd worden tussen 5 en 9 uur en tussen 16 en 23 uur”, weet de schepen. “Die uren kunnen afhankelijk van de nood en de periode van het jaar bijgesteld worden.” (BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.