https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Atlete Sterre Provost (14) treedt in de voetsporen van haar ouders: “Samen leven én trainen, datis verre van evident”

We herkennen links Sterre Provost en Sandra Stals. © foto MG
Redactie KW

Op het Belgisch Kampioenschap in Lier veroverde Sterre Provost (14) goud op de 400m bij de cadetten, met een tijd van 56.65. De nog prille atletiekcarrière van Sterre wordt door heel wat mensen met argusogen gevolgd. Ze is namelijk de dochter van gewezen topatleten Kjell Provost en Sandra Stals, en dat schept heel hoge verwachtingen.

Eerder dit seizoen had Sterre al de Vlaamse titel behaald op de 400m, met een tijd van 57.49. Op het Belgisch kampioenschap op 11 en 12 september liep ze met 56.65 bijna een seconde sneller. Met die prestatie staat ze nu achtste op de Belgische ranglijst aller tijden, in de categorie cadetten meisjes, en dat terwijl ze nog maar eerstejaars is.

“Ik wist dat ze kans maakte op de titel en ik geloofde er ook zeker in, maar qua tijd heeft ze mij echt wel enorm verrast. Ik had niet gedacht dat ze nog zo’n grote hap uit haar persoonlijk record ging nemen. Ze heeft het uitstekend gedaan, maar het kampioenschap zorgde zowel bij mij als bij Kjell toch voor de nodige zenuwen”, opent moeder Sandra.

“Ik denk dat papa en mama een pak meer stress hadden dan ikzelf. Los van de traditionele zenuwen vlak voor de start, was ik eigenlijk heel rustig dat weekend”, pikt Sterre in.

Geslaagde balans

Sinds een tweetal jaar traint Sterre bij haar ouders. Kjell geeft haar trainingen voor de sprintnummers tot de 400m en Sandra begeleidt haar vooral bij de langere loopnummers. Het samen leven én samen trainen is niet altijd evident, maar toch heeft het vooral voordelen.

“Het is zeker niet zo dat we Sterre op training een voorkeursbehandeling geven. We proberen iedereen in de groep gelijk te behandelen. Soms is het wel wat moeilijk om hetgeen thuis gebeurt wat aan de kant te schuiven als je naar de training gaat. Als ik bijvoorbeeld thuis een discussie had met Sterre, dan zal ik op training ook wellicht wat strenger zijn. Het is een kwestie van een goeie balans vinden, maar ik denk dat we daar wel in geslaagd zijn”, meent Sandra.

“Mensen fluisteren al dat Sterre mijn nationaal record op de 800m zal verbreken. Dat mag niet voor extra druk zorgen”

“Dat mijn ouders ook mijn trainers zijn, schept voor mij geen probleem. Ze kennen mij als geen ander én weten alles over atletiek. Het kan soms eens botsen, maar over het algemeen loopt alles relatief vlot”, aldus Sterre.

“Als ze op een bepaald moment voelt dat het niet meer lukt met ons als trainer, zullen we die beslissing respecteren. Dat weet ze”, zegt Sandra.

De dochter van …

Sterre wordt te pas en te onpas vergeleken met haar mama, die met 1.58.31 nog steeds Belgisch recordhoudster is op de 800m. Een logische vergelijking misschien, maar op haar leeftijd is die in feite nog niet aan de orde.

“Ik ben vooral heel trots op wat mijn ouders gepresteerd hebben. Ik zou heel graag in hun voetsporen treden, ook al zal dat niet evident zijn. Als kind heb ik verschillende sporten gedaan, maar atletiek vond ik het allerleukste”, lacht Sterre.

“We hebben haar nooit in de richting van atletiek willen duwen. Ik vind het heel belangrijk dat ze haar eigen keuzes maakt. Toen ze voor het eerst naar de atletiektraining was gegaan, kwam ze thuis en zei ze dat ze eindelijk haar sport gevonden had. Ze wou lopen… maar toch hebben we haar verplicht om tot in het derde leerjaar naar de zwemclub te gaan en om sowieso ook van andere onderdelen van atletiek te proeven”, aldus Sandra.

“Het is ergens natuurlijk normaal dat mensen ons altijd zullen vergelijken, maar het mag niet voor extra druk zorgen bij Sterre. Mensen gaan er al vanuit dat Sterre mijn nationaal record op de 800m zal breken. Dat is ergens wel mijn droom, maar het is vooral belangrijk dat Sterre haar eigen weg volgt. Het kan trouwens best zijn dat de 400m haar nummer wordt. Wie weet.”

(GDK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.