Atlete Chloë Beaucarne was ooit onzeker over haar lichaam en schittert nu in bikini

GF
Wouter Vander Stricht

Chloë Beaucarne (20) maakt grote kans om vrijdagavond 23 november in Izegem gehuldigd te worden als West-Vlaams atlete van het jaar. Maar ondertussen heeft Chloë naast atletiek nog een andere passie gevonden. Ze nam recent voor het eerst deel aan een Bikini Power Contest en scoorde daar meteen voortreffelijk. “Ik heb nu het lichaam dat ik altijd al wilde.”

Chloë Beaucarne is lid van Flac. De vrijgezelle jongedame woont nog bij ouders in Menen. Ze is nu aan de slag als personal trainer bij JIMS Fitness in Kortrijk en naast haar atletiektrainingen is ze dus zelf ook veel bezig met fitness. Dankzij haar coach en met een aangepast dieet onderging haar lichaam een metamorfose.

Zelf ben je favoriete om het tot West-Vlaams atlete van het jaar te schoppen. Hoe blik je zelf terug op je seizoen?

“Zowel indoor als outdoor heb ik mijn persoonlijke besttijd kunnen aanscherpen. Indoor kwam ik tot 8″32 (60 meter horden) en outdoor tot 13″45 (100 meter horden). Daardoor heb ik opnieuw mijn elitestatuut kunnen bemachtigen. Spijtig genoeg moest ik forfait geven voor een aantal belangrijke wedstrijden, onder meer het BK alle categorieën, in het outdoorseizoen wegens een spierscheur in de kuit waardoor ik zes weken uit roulatie was. Anders had ik in mijn persoonlijke records misschien nog scherper kunnen stellen. Toch heb ik het seizoen mooi kunnen afsluiten met de Belgische titel bij de beloften op de horden.”

Beroepshalve ben je nu aan de slag als personal trainer. Een ideale combinatie?

“Ik zat zes jaar aan de topsportschool en startte daarna een opleiding lichamelijke opvoeding, maar die heb ik even on hold gezet. Als personal trainer in bijberoep wil ik mijn ervaring en kennis delen met mensen om samen met hen progressie te maken. Mensen zich opnieuw fit en goed in hun vel laten voelen. Doe daar nog een mentale boost bij en voor mij is de missie geslaagd.”

GF
GF

We kennen je als je als atlete maar je maakt nu een zijsprongetje naar die bikini-wedstrijden. Hoe kreeg je daar de smaak te pakken?

“Dat is eigenlijk anderhalf jaar geleden in mijn hoofd beginnen spelen. Ik ben altijd een sporter geweest die het moeilijk had om echt scherp te staan. Ik was nooit echt trots op mijn lichaam en voelde me altijd wel ergens onzeker over. Via het internet ben ik op zoek gegaan naar een coach/diëtist die me de juiste richting kon insturen.”

“Ik ben vaak met een hongergevoel gaan slapen”

“Ik ben op gesprek geweest in de First Class Gym in Gent en Michael Bockaert bleek ook coaching voor bikiniwedstrijden te doen. Het hing er vol foto’s van zijn atletes en ik was meteen stikjaloers op hun lichamen. Op dat moment heb ik voor mezelf beslist daar naar toe te werken. Mijn coach gaf me meteen het gevoel dat het mogelijk was en zo ging in de uitdaging aan.”

Foto Belga
Foto Belga© Belgian Chloe Beaucarne pictured in action during the women's 100m hurdles at the IAAF World Junior Athletics Championships, on

Welke voorbereiding vergt dit?

“Het is mentaal veeleisend en je moet over veel doorzettingsvermogen beschikken. Er zijn natuurlijk de vele uren in de fitness, maar je voeding is haast even belangrijk. Daar moet een balans zijn. Want uit je voeding haal je energiestoffen en als dat niet goed zit, kun je je trainingen niet goed afwerken. In plaats van drie maaltijden per dag werden het zes, maar kleinere porties uiteraard. Dit is een enorme aanpassing voor je lichaam en in het begin vliegen de kilo’s er af, maar na een tijdje gaat het niet zo gemakkelijk meer. Je lichaam voelt het gebrek aan vetten en koolhydraten en snakt naar zoetigheden. Vaak ging ik slapen met een hongergevoel. En dan zie je je ouders frietjes, pizza of spaghetti eten… Je moet jezelf veel dingen ontzeggen. En de laatste weken waren het zwaarst omdat je amper mag eten en ook niet te veel mag drinken… Dat leidde soms tot dagen wat ik er wat humeurig bij liep.”

Atlete Chloë Beaucarne was ooit onzeker over haar lichaam en schittert nu in bikini

Hoe viel die eerste ervaring mee?

“Om hier te geraken heb ik dus afgezien, maar het heeft vruchten afgeworpen. Het is natuurlijk een heel andere beleving dan mijn atletiekwedstrijden. Nu moest ik in bikini pronken met mijn lichaam. Je moet jezelf eigenlijk verkopen en heel zelfzeker overkomen. Het is niet mijn gewoonte om op naaldhakken rond te lopen, constant je spieren op te spannen en heel elegant over te komen. Dat vergt ook training, het zijn poses die je op voorhand allemaal in oefent.”

“Ik heb nu het lichaam waar ik nooit van durfde dromen”

“En je wordt ook een kleurtje aangemeten zodat je spieren in evidentie worden gezet. Maar de foto’s liegen niet, die sixpack die ik nu kan tonen had ik vroeger niet. De wedstrijd is dus heel goed verlopen, ik haalde derde plaats in mijn categorie en ik ben verkozen tot jong talent 2018.”

Smaakt het naar meer?

“Of ik eventueel nog aan andere wedstrijden mee zal doen zal afhankelijk zijn van de data en of het te combineren valt met atletiek. Maar ik wil hierin nog progressie maken, ik heb nog maar één wedstrijd achter de rug… Maar nu eerst opnieuw de volledige focus op atletiek, want eind december vertrek ik terug naar Zuid-Afrika voor drie weken stage. Volgend jaar wil ik me plaatsen voor het EK U23 en een verdere droom zijn de natuurlijk de Olympische Spelen. Maar ik ga geen grote uitspraken daarover doen…”

De lange weg legde je niet alleen af?

“Ik ben ook mijn ouders dankbaar, zeker mijn mama die er altijd mij klaar stond: van het klaarmaken van mijn eten tot mij mentaal steunen. En mijn coach Micheal Bockaert die mij het lichaam heeft gegeven waarvan ik amper durfde dromen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.