Atleet Michael Obasuyi voor het eerst verkozen tot Sportman van het Jaar in Oostende: “Klaar voor de wereldtop”

"Op dit moment geef ik mezelf 99,9 procent kans om me te kwalificeren voor de Olympische Spelen", maakt Michael Obasuyi zich sterk. (foto Belga) © belga
Redactie KW

Michael Obasuyi (21) werd – met enige vertraging door COVID19 gekroond tot Oostends Sportman van het Jaar 2019. De ideale gelegenheid om de drievoudig Belgische kampioen in het hordenlopen nog eens aan het woord te laten over zijn toekomst.

Ook Egon Plovier (zeilwagenrijden) en Quiten Vandenbossche (jetski) waren genomineerd voor Sportman van het Jaar, maar het was Michael Obasuyi die voor het eerst de trofee mee naar huis mocht nemen. “Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht”, verrast Michael Obasuyi. “In 2019 liep ik een degelijk jaar, maar het was nu ook niet mijn beste jaar ooit. Ik ben al meerdere keren genomineerd geweest, maar had nog nooit gewonnen, ook niet bij de beloften. Het kwam dus eerder als een aangename verrassing. Ik rekende er zeker niet op, maar het maakt me tevreden en trots.”

Michael traint en woont al een tijdje in Gent, is aangesloten bij Olympic Essenbeek-Halle, maar voelt zich nog steeds volop Oostendenaar. “Het feit dat ik nu meestal in Gent verblijf, zal daar niets aan veranderen. De band met mijn thuisstad is groot. Thuiskomen aan de kust, is het liefste wat ik doe. Wekelijks naar huis komen lukt praktisch gezien niet meer, maar toch kom ik nog regelmatig in Oostende.”

Mooie meetings

Ook het afgelopen atletiekseizoen leed natuurlijk onder de coronacrisis. “Mijn trainingen kon ik wel nog in de Topsporthal in Gent blijven afwerken, maar het was vooral een tegenvaller dat alle kampioenschappen wegvielen”, baalt de 21-jarige atleet. “Ik had me afgelopen winter al geplaatst voor het WK indoor in China, maar dat is uiteraard weggevallen. Ook de annulatie van het WK outdoor en de Olympische Spelen was moeilijk te verwerken.”

“Maar midden augustus heb ik uiteindelijk toch nog een paar hele mooie meetings in het buitenland kunnen lopen. In Zagreb kwam ik met 13″57 ook nog heel dicht bij een persoonlijk record (dat bedraagt 13″54, red.). Ik werd daarmee derde tussen de wereldtop. Al bij al heb ik er dus toch nog iets moois van kunnen maken.”

Door het wegvallen van de meeste meetings kon Obasuyi zich extra op het trainen toeleggen. “Ik heb zeker niet stilgezeten. In plaats van drie weken stage, werden het er bijvoorbeeld zes. Mentaal en fysiek is dat niet te onderschatten, maar ik heb grote stappen gezet richting volgend jaar. Wat wél een druk jaar zou moeten worden.”

Want in 2021 worden de Olympische Spelen in Tokio een hoofddoel voor Michael. “Op dit moment geef ik mezelf 99,9 procent kans om me te kwalificeren voor de Spelen. Ik ben er slechts twee plaatsen op de ranking van verwijderd en ik voel dat ik klaar ben om nog een niveautje hoger te zetten. Het komende jaar kan er nog een serieus stuk van mijn PR af en ben ik klaar om me tussen de absolute wereldtop te nestelen.”

Komende winter hoopt de Oostendse atleet op een sterk indoorseizoen. “Als corona het toelaat, wil ik zowel aan het EK als het WK indoor deelnemen. Daar een medaille halen? Op de horden kan er heel veel, zeker indoor, maar het is moeilijk om daar voorspellingen rond te maken”, besluit de kersverse Sportman van het Jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier