Arthur De Sloover is enige West-Vlaming in selectie Red Lions, die vandaag EK hockey in eigen land openen

Arthur De Sloover. (foto Belga) © belga
Redactie KW

Goed nieuws voor de West-Vlaamse hockeyliefhebbers: vanavond gaat het Europees kampioenschap van start en je hoeft dit keer niet ver te reizen om de Belgische wereldkampioenen aan het werk te zien. Een trip naar Antwerpen volstaat.

Kortrijkzaan Arthur De Sloover is de enige West-Vlaming in de selectie. Een kennismaking in acht weetjes.

TALENKNOBBEL

Als enige West-Vlaming in die EK-selectie heeft Arthur De Sloover geen schrik voor eenzaamheid. Ook niet voor het feit dat ze hem niet zouden begrijpen. “Totaal niet, eigenlijk.In de loop van de jaren zijn we zelfs een hechte vriendengroep geworden. We trainen wekelijks samen en ook tijdens grote tornooien brengen we veel tijd met elkaar door. En iedereen komt met elkaar overeen. Van een taalbarrière is al helemaal geen sprake. Ikzelf ben tweetalig opgevoed en ook de andere Vlamingen spreken goed Frans. Het is maar de coach die een beetje uit de boot valt, hij spreekt alleen Engels. (lacht) Neen, de nationale ploeg is echt een ontzettend toffe bende, het is een plezier om er deel van uit te mogen maken. Het helpt misschien wel dat we allemaal mannen zijn, want je weet wat ze zeggen hé? Van zodra er vrouwen in het spel zijn…” (lacht)

SFEERMAKER ALS KAMERGENOOT

“Wie de grootste sfeermaker in de selectie is? Als ik er één iemand moet uitpikken, dan misschien wel mijn kamergenoot Nicolas De Kerpel. We zijn twee verschillende karakters, maar het klikt wel tussen ons. Ik ben een eerder rustig type en bij hem is het soms echt chaos in zijn hoofd. Dan is het best grappig om hem bezig te zien.”

FILMS, SERIES EN KAARTEN

“Dat er weinig tijd is voor verveling als we met de nationale ploeg samen zijn? Eerlijk gezegd kan dat soms wel eens tegenvallen hoor. Tijdens kampioenschappen ben je lang op afzondering en werk je vooral naar de matchen toe. Daartussen moet je hoofdzakelijk rusten. Dan kunnen de dagen behoorlijk lang zijn. Om dat op te vangen, ga ik vooral kaarten. Tijdens ons laatste tornooi had Nicolas een beamer mee, waardoor we op groot scherm van films en series konden genieten. Dat zijn dan vooral de populaire dingen. Game of Thrones vond ik echt goed, Prison Break heb ik gezien, La Casa de Papel…. Ik neem ook altijd enkele boeken mee, om de heel rustige momenten te overbruggen.”

Arthur De Sloover werd in februari van dit jaar nog uitgeroepen tot Belofte van het Jaar. Naast hem: doelman Vincent Vanasch. (foto Belga)
Arthur De Sloover werd in februari van dit jaar nog uitgeroepen tot Belofte van het Jaar. Naast hem: doelman Vincent Vanasch. (foto Belga)© BELGA

STUDENT

Zijn studieboeken zijn ook altijd van de partij. Die zitten meestal in mijn reiskoffer, ja. Al moet ik toegeven dat ik die er het liefst van al zou laten inzitten. (lacht) Ik studeer toegepaste economische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en die combinatie is niet altijd evident. Ik heb nu vier jaar gestudeerd en heb mijn eerste twee bachelorjaren afgewerkt. Ik zal er dus bijna dubbel zo lang over doen om af te studeren, maar op die manier blijft het wel haalbaar. Dit is ook de eerste zomer waarin ik geen herexamens heb. Eindelijk kan ik me eens volledig op het hockey focussen. Dat doet wel eens deugd.”

WERKEN NA CARRIÈRE

Volgens de Kortrijkzaan is een diploma behalen absoluut noodzakelijk. “Het is niet zoals in het voetbal. We komen rond met wat we verdienen, maar na onze carrière moeten we een gewone job gaan zoeken. Niet dat ik jaloers ben op de voetballers we sporten niet voor het geld , maar helemaal eerlijk is het misschien niet. Om een voorbeeld te geven: toen wij wereldkampioen werden, kregen we van de Bond een bruto premie van 100.000 euro die we onder de spelers moesten verdelen. Als je dan in de krant leest dat iedere Rode Duivel voor zijn bronzen WK-medaille een premie van meer dan 300.000 opstrijkt…. Dan denk je wel eens dat je de verkeerde sport hebt gekozen om in uit te blinken. Maar lang duurt dat niet, want hockey is nog altijd het liefste wat ik doe.”

ZELFSTANDIG

De Sloover studeert in Antwerpen en woont er ondertussen ook. “Ik woon in een appartement van mijn club, Royal Beerschot THC. En ik zit daar alleen, zonder ploegmaats. Dat leek me ook het beste. Stel je voor dat zij tijdens hun vakantie eens een feestje geven en ik moet studeren… Dat zou toch wel efkes pijn doen. Nu ben ik eigenlijk altijd op het gemak. En ik kan perfect voor mezelf zorgen: wassen, koken,… Al keer ik in het weekend graag nog eens terug naar mijn ouders. En dan neem ik mijn strijk mee.” (lacht)

Arthur De Sloover (l.) werd met België wereldkampioen en kust de trofee: straks een zelfde beeld na de EK-titel? (foto Belga)
Arthur De Sloover (l.) werd met België wereldkampioen en kust de trofee: straks een zelfde beeld na de EK-titel? (foto Belga)© BELGA

ZOT VAN FRIETJES

Hij moet als topsporter ook op zijn voeding letten. Alhoewel… “Eigenlijk valt dat best mee. We trainen zo hard dat we toch alles verbranden. Pas op: ik leef echt wel gezond, hoor. Ik ga niet uit, drink weinig tot geen alcohol. Al eet ik ook graag gewone zaken, zoals af en toe eens een pak friet van het frietkot. Dat kan echt smaken.”

OLYMPISCHE SPELEN

Die frieten zullen voor na het Europees kampioenschap zijn. “Wellicht wel”, knikt De Sloover. “Al zal het maar een korte vakantie zijn, want we beginnen vrijwel meteen na het EK met de voorbereiding op de Olympische Spelen. Dat is het grote doel van deze generatie en voor mij een droom die uitkomt! Mentaal is het niet gemakkelijk om een volledig jaar die focus te behouden, maar je weet waar je het voor doet: de beste zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier