Arne Berghmans en Raf Collie schrijven geschiedenis bij Athleoo

Trainster Lieselot Tiersen wordt geflankeerd door Arne Berghmans (links) en Raf Collie. © LLW
Redactie KW

Op de coronaproof micromeeting in Zwevegem sneuvelden twee clubrecords bij de Wervikse atletiekclub. Senior Raf Collie en junior Arne Berghmans verbeterden hun eigen persoonlijk record, en tegelijk sneuvelde het meer dan 30 jaar oude clubrecord op de 400 meter.

“Ik liep in de eerder tragere reeks en won die in 51.85. Ik had zeker niet verwacht een dergelijke tijd te kunnen lopen,” aldus Raf Collie. “Raf deed het super. Het clubrecord dateerde uit 1989 en bedroeg 54.04, dus het is een mooie verbetering”, kadert Arne. “Ik verwacht niet dat dit nieuw record lang zal blijven staan”, vertelt Raf nuchter. “Arne is sneller dan ik op training, en hij moet nog senior worden. Hij zal het zeker verbreken de komende jaren.”

Arne verbrak op diezelfde meeting ook het juniorenrecord van Athleoo: “Ik liep in de snellere reeks 52.85, exact één seconde trager dan Raf. Ik was tevreden van mijn race en gun Raf absoluut de overwinning in ons onderling duel. De gezonde onderlinge concurrentie maakt ons allebei sneller.”

Raf voegt eraan toe: “Als we samen in dezelfde reeks gelopen hadden, hadden we zeker allebei nog scherpere tijden gelopen. Ik weet ook niet of Arne me had laten lopen… Op training was mijn snelste tijd rond de 55 seconden, en meestal klopt Arne me dan.”

“De gezonde onderlinge concurrentie maakt ons allebei sneller”

Beide jongemannen zijn nog niet zo lang actief in de atletiek: “Ik was iets eerder lid dan Raf. Ik ben zo’n drie jaar geleden met atletiek gestart. Ik turn al heel mijn leven bij Krachtig en Lenig en drie jaar geleden was mijn motivatie zoek. Ik zag geen echte uitdaging meer in het turnen en zocht iets nieuws. Die vond ik bij Athleoo. Intussen geef ik net zoals Raf training bij de KEL en turn ik ook weer met meer goesting.”

Opnieuw gestart

Raf was wel al eerder lid van de atletiekclub: “In mijn jeugdjaren heb ik nog gelopen, op de oude piste aan Hoeve Decuypere zelfs nog. Maar toen mijn vrienden er een voor een mee stopten, hield ik het lopen ook voor bekeken. Toen ik op een dag samen met mijn mama op de Finse piste liep, was de training van Athleoo bezig. Ik zag bekende gezichten, en ook Arne had me in de KEL al over atletiek gesproken. Zo ben ik kort na Arne ook opnieuw met atletiek gestart.”

Na een lange coronaperiode met minder school en hobby’s, breekt voor allebei nu ook een nieuw schooljaar aan. “Ik start binnenkort met mijn eerste jaar industrieel ingenieur in Brugge. Afhankelijk van mijn lesrooster en het aantal lessen op de campus, zal ik zien hoeveel keer ik nog zal kunnen komen trainen. Maar ik heb in elk geval al uitgedokterd waar ik op piste kan blijven trainen in Brugge. En op zondag kom ik sowieso naar de training in Wervik”, vertelt Arne.

Après-training

Raf is klaar voor zijn derde jaar: “Ik volg energietechnologie in Kortrijk. Ik zit niet op kot en zal normaal wel aanwezig zijn op de trainingen. De sfeer zit goed in onze groep. Trainster Lieselot Tiersen weet ons goed te motiveren, en onze zondagse après-training is intussen traditie geworden. Echt leuk!”

De komende weken werken beide heren toe naar het Belgisch Kampioenschap in Moeskroen. “Door mijn prestatie in Zwevegem, werd ik geselecteerd voor het BK. Op onze eigen meeting eind september, wil ik ook de 800 meter lopen”, aldus Raf. “Voor het BK ben ik reserveloper. Op de meeting in Wervik op 26 september wil ik mijn persoonlijk record op de 200 meter verbreken. Dat zou mooi zijn”, kijkt Arne vooruit.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.