Amper 13-jarige Jules Vanhulle uit Izegem gooit hoge ogen op BK karting

Jules Vanhulle aan de leiding in Francorchamps in duel met Iano Rossignol die tweede werd. © gf
Wouter Vander Stricht

Jules Vanhulle, die straks naar het tweede jaar STEM Wetenschappen trekt aan de Prizma Middenschool Izegem, was ook lange tijd een verwoed zwemmer. Tot zijn andere hobby ‘karting’ hem helemaal opeiste. Sinds een vijftal jaar heeft hij de microbe te pakken en sindsdien gaat het ook figuurlijk snel. Pa Kurt werkt in de Ieperse vestiging van Citroën-garage Vanhulle, waarvan het moederbedrijf zich in Izegem situeert. “Het is niet dat wij hem de autosport met de paplepel hebben meegegeven. Als jonge gasten waren wij meer gericht op de motorsport, tot het motorongeval van mijn broer Joost…”

Doorbraak in St.-Vith

Jules stapte in Kortrijk voor het eerst in een kart en was meteen vertrokken. “In karting moet je eigenlijk drie disciplines onderscheiden. Er is het indoor karten waar de snelheden veel lager liggen. Dan heb je de outdoor karting en de endurance races. Bij die laatste wordt er in teams 12 of 24 uur aan een stuk door gereden.”

Pa Kurt Vanhulle: “Dit weekend mag Jules voor het eerst ‘s nachts rijden in een Engelse endurance race”

Het podium van de BK-manche in Francorchamps met v.l.n.r. Iano Rossignol (B) , Jules Vanhulle en Mike Dijkgraaf (NL). (gf)
Het podium van de BK-manche in Francorchamps met v.l.n.r. Iano Rossignol (B) , Jules Vanhulle en Mike Dijkgraaf (NL). (gf)

Onder begeleiding van Kenneth Naessens gooide Jules al hoge ogen op het indoorcircuit met als hoogtepunt een zege in St-Vith waar hij de junior wereldkampioen in een rechtstreeks duel wist te verslaan. Dit betekende de doorbraak, want daarna werd hij voor veel wedstrijden uitgenodigd. Ondertussen werd de stap gezet naar het outdoorcircuit. Er is maar één probleem: de grote circuits als Francorchamps, Mariembourg en Genk liggen allemaal op meer dan 200 kilometer. En dat geldt ook voor de trainingsfaciliteiten. Dat betekent dat wij ieder weekend vele kilometers moeten maken.”

Begeleid door toppers

De kartsport is de startplaats voor iedereen die het in de autowereld wil maken. “Zowel de toprallyrijders als de F1-piloten komen stuk voor stuk uit karting. Zo reed Lewis Hamilton op zijn zes jaar al met een outdoor kart.” Jules is wel geïnteresseerd in Formule 1, maar zijn hart klopt toch nog een tikkeltje sneller voor de rally. “Mijn idolen zijn de Fin Esapekka Lappi en de Noor Petter Solberg. De weg is nog lang, maar ik hoop ooit rally’s te kunnen betwisten.” In Kortrijk ontmoette Jules ook al eens Stoffel Vandoorne. “Stoffel kwam er in het geheim een documentaire draaien met de BBC. Op de beelden is Jules ook te zien.”

“Soms wordt de bandendruk tot wel tien keer toe gecheckt en aangepast”

Jules maakt nu deel uit van de junior-klasse, waar piloten tussen 12 en 16 jaar het tegen elkaar opnemen. Recent won Jules de BK-manche in Francorchamps waar hij een dubbel dozijn Nederlanders achter zich liet. “Zo’n wedstrijd bestaat uit een kwalificatie en daarna drie reeksen van tien minuten plus twee ronden”, legt Jules uit. De familie heeft natuurlijk ervaring zat met auto’s, maar de afstelling van een kart blijkt toch iets anders. “Het gaat om tweetaktmotoren en de details zijn enorm belangrijk en vaak doorslaggevend. Soms wordt de bandendruk tot wel tien keer toe gecheckt en aangepast. We maken nu deel uit van een topteam. Bij SDF-BTR wordt Jules begeleid door toppers als Alexander Defoort en Bjorn Bourgonjon. Zij zijn gepokt en gemazeld in de kartsport en leren Jules veel bij naar afstelling toe, maar ook op tactisch en technisch vlak steekt hij veel op.”

Jules Vanhulle op training in het Franse Arvillers. (gf)
Jules Vanhulle op training in het Franse Arvillers. (gf)

Dit weekend mag Jules samen met Bjorn Bourgonjon en Stefan Verhofsté voor team Kart Events deelnemen aan de endurance race op Teesside, een circuit in het Noorden van Engeland. “Daar mag hij voor het eerst ook ‘s nachts rijden. Hij deed eerder ook al mee aan zo’n wedstrijden, onder meer in Agadir in Marokko. Als jonge gast moet hij dan letterlijk met een pak lood in de kart rondrijden, zodat alle rijders hetzelfde gewicht meezeulen.”

Gewriemel aan de start

De snelheden die er gehaald worden, zijn immens. “Wij rijden tot wel 115 kilometer per uur. Bang ben ik niet, al let ik wel altijd goed op bij de start. Dat is een gewriemel met meer dan 20 karts.” Maar ongevallen maken nu ook deel uit van de sport. “Iedere karter gaat wel eens van de baan.”

Papa Kurt en mama Barbara Vanderstichele zijn vaak op stap met hun enige zoon. “Mijn vrouw gaat alle wedstrijden mee, maar is zelf ook nog actief in de paardensport. Zelf trek ik ook mee naar de trainingen, wat ervoor zorgde dat ik vorig jaar tussen mei en november bijna geen enkele zaterdag in mijn eigen bed sliep.” Pa Kurt houdt bewust ook de voetjes op de grond. “Jules heeft talent, maar zo zijn er nog jongens. Het hangt ook vaak af van de financiële armslag, want het beste materiaal kost ook het meeste. Maar dat is zo in alle disciplines van de autosport. Maar hij amuseert zich, want zijn team bestaat uit vrienden die allemaal voor elkaar supporteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier