Amber Ryheul tevreden na Grand Slam Boedapest: “Eindelijk terug op de mat”

Amber Ryheul hoopt dat de Europese kampioenschappen doorgaan. © belga
Redactie KW

In het Hongaarse Boedapest vond vorige week het eerste judotornooi sinds de coronastop plaats. Judoka Amber Ryheul kwam er in actie bij de -52 kilogram. Met een vijfde plaats deed de Houthulstse het meer dan behoorlijk, al was voor haar terug kunnen kampen nog belangrijker dan het resultaat.

Dat ze er lang naar uitgekeken heeft, mag je een understatement noemen. Als we Amber Ryheul vragen hoe haar weekend is verlopen, horen we de blijdschap in haar stem. “Het was anders, maar vooral heel fijn. Eindelijk konden we terug de mat op. Bij aankomst in de zaal voel je je precies terug thuis. De goesting om eraan te beginnen was dan ook enorm groot. Je snakt echt naar dat competitiegevoel en het was dan ook fantastisch om het opnieuw te beleven.”

Met haar vijfde plaats was de Houthulstse de beste Belgische vrouw op het tornooi. “Dat klinkt mooi, maar als judoka vind ik dat ik met een vijfde plaats niet tevreden kan zijn. Het geeft wel perspectief naar de toekomst toe. Op dit niveau was dit mijn beste resultaat tot nog toe en daar kan ik wel op verder bouwen. In dat opzicht ben ik dus wel tevreden, maar als topsporter wil je altijd meer.”

Op naar het EK

Toch bewijst deze vijfde plaats dat Ryheul zich goed blijft ontwikkelen en dat in moeilijke omstandigheden. “De voorbereiding was zeker anders. We konden enkel in België trainen, met tegenstanders die we bovendien ook nog eens goed kennen. Dat is verre van ideaal, maar toch voelde ik me in de wedstrijden fysiek en conditioneel sterk. Niet toevallig, want dat waren de voornaamste aspecten waar ik op kon trainen de afgelopen maanden.”

Nu ze de flow te pakken heeft, hoopt Ryheul nog enkele wedstrijden te kunnen afwerken. “Binnen twee weken staat het EK onder 23 jaar op de planning en later die maand ook het EK voor senioren. Hopelijk kunnen die doorgaan. Dankzij de goede organisatie in Boedapest is het denk ik wel bewezen dat we onze sport veilig kunnen beoefenen.”

Door haar goede prestaties kan ze met vertrouwen afzakken naar de kampioenschappen. “Ik heb nu vooral heel veel zin om te kampen. Bij de U23 verdedig ik mijn titel, dus daar verwacht men toch wat van mij. Al blijft het voor mij in deze fase vooral belangrijk om me te amuseren en het beste van mezelf te geven. Daar doe ik het ook voor. Bovendien pakt dat meestal goed uit, want hoe minder druk ik mezelf opleg, hoe beter het me vaak verloopt.” (LR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.