Amber Ryheul en Ellen Salens overleven eerste ronde niet in Tel Aviv

Amber Ryheul verloor van de Spaanse Ana Perez Box.© GF
Amber Ryheul verloor van de Spaanse Ana Perez Box.© GF
Redactie KW

Op het Grand Slam tornooi in Tel Aviv, een van de zes Olympische kwalificatietornooien op de door corona gereduceerde World Judo Tour van de Internatonale Judofederatie, namen Ellens Salens en Amber Ryheul deel. Beiden geraakten niet in de tweede ronde.

Amber Ryheul (-52kg/41 WRL) beet de spits af. Het werd een ongelukkige start voor de 22-jarige judoka uit Houthulst. In haar eerste kamp stond ze tegenover de Spaanse Ana Perez Box, de nummer negen op de Wereldranking. Nadat Amber werd gesanctioneerd met een strafpunt, scoorde de Spaanse een punt en werkte ze de wedstrijd verder af in haar voordeel. Amber (Neko Ieper) liet zich te veel domineren en verloor uiteindelijk met houdgreep.

“Het was niet goed”, reageert ze vanuit Israël. “Ik zoek geen excuses en ik besef dat het toch een stuk beter zal moeten om op dat niveau mee te draaien. De vastberadenheid om beter te doen en de motivatie zijn wel terug erg groot. Na drie maanden nog eens competitie doen was er lang en ik merk dat ik wedstrijdritme tekort kom. Ondertussen kunnen we vaker naar het buitenland en hopelijk zal dit resulteren in betere resultaten.”

Ook Ellen Salens (-48kg/56 WRL) werd in de eerste ronde in Tel Aviv gestopt. Haar tegenstander, de Roemeense Monica Ungureanu, 36ste op de World Ranking, was haar te sterk af. Ellen kon tegen haar tegenstandster de linkerarm niet blokkeren en liep op twee scores. “Het is niet verlopen zoals ik had gehoopt”, zegt de 24-jarige judoka uit Jabbeke. “Het is in de huidige omstandigheden natuurlijk moeilijk trainen en dat voel je als op de wedstrijdmat komt.”

Ellen Salens verloor van de Roemeense Monica Ungureanu.© foto ACR
Ellen Salens verloor van de Roemeense Monica Ungureanu.© foto ACR

2020 was ook voor het judo omwille van Covid-19 een moeilijk jaar. Het ene tornooi na het andere werd geschrapt. De elitejudoka’s kregen ondertussen wel toestemming om weer internationale stages te doen om te kunnen oefenen tegen judoka’s uit de eigen gewichtsklasse. Zo kon Ellen Salens voor haar afreis naar Tel Aviv met Selina Delen, Lien Meeuwssen en Roxane Taeymans op stage naar het Oostenrijkse Leibnitz.

“Die stage kwam goed uit, ook al omdat halfweg januari de stage in Mittersill vroegtijdig werd geannuleerd en we na drie trainingen terug naar huis moesten. Op stage heb ik toch goede en meerdere randoris kunnen doen. Ik hoop dat we snel terug aan grote internationale stages kunnen deelnemen”, aldus Ellen als lid van Judoclub De Poorter uit Maldegem.

Beide West-Vlaamse judoka’s gaan volgende week naar de European Open in Praag waar ze het nodige wedstrijdritme kunnen opdoen. “Ik heb er alvast zin in”, besluit Amber. “Elk tornooi of buitenlandse stage kan alleen maar helpen om het beoogde niveau te behalen.”

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.