Amber Ryheul en Ellen Salens naar Europees kampioenschap judo

Voor beide West-Vlaamse judoka’s is het hun eerste deelname aan een EK bij de senioren.

Ellen Salens. © (Foto ACR)

Het Europees kampioenschap heeft plaats van 19 tot 21 november in de Tsjechische hoofdstad Praag. Het tornooi valt onder strenge veiligheidsmaatregelen als gevolg van de coronapandemie. De deelnemers dienen twee negatieve coronatests voor te leggen die maximaal vijf dagen oud zijn met 48 uur verschil in tijd van afname. Ter plaatse worden de judoka’s nogmaals getest.

Judo Vlaanderen selecteerde voor het EK zeven Vlaamse judoka’s: Jeroen Casse (-73 kg), Matthias Casse (-81kg) die zijn titel zal verdedigen, Toma Nikiforov (-100 kg), Mina Libeer (-57 kg), Roxane Taeymans (-70 kg) en de West-Vlamingen Ellen Salens (-48 kg) en Amber Ryheul (-52 kg). Zij worden begeleid door de Judo Vlaanderen coaches Mark van der Ham en Damiano Martinuzzi.

Amber Ryheul (22) uit Houthulst werd een jaar geleden Europees kampioen bij de beloften. Eerder dit jaar was ze goed voor brons op de European Open in Bratislava, daarna eindigde ze als vijfde op de druk bezette Grand Slam in Boedapest. Omwille van corona was de deelname aan buitenlandse tornooien echter beperkt. Amber neemt voor een eerste keer deel aan het EK bij de senioren. “Dit is toch nog iets compleet anders”, vindt ze. “Er zijn punten te verdienen voor de wereldranking en het niveau is toch hoger. De atleten zijn ervaren en elk land stuurt zijn beste judoka’s. Zoals steeds is mijn honger en de zin om aan competitie te doen opnieuw groot. Ik leg mezelf geen druk op.” Amber heeft tijdens corona niet stil gezeten en ze heeft een goede voorbereiding achter de rug. “Ik voel mij klaar. Ik ben nog jong, maar zal er op het komende EK alles aan doen om het beste van mezelf op de mat te brengen.”

Amber Ryheul.
Amber Ryheul.© (Foto GF)

Ellen Salens (23) uit Jabbeke behaalde eerder dit jaar in zowel Warshau en Bratislava op de European Open een vijfde plaats. “Tijdens de lockdown die daarop volgde hebben we zowel conditioneel als op het vlak van judo in kleine bubbels getraind”, vertelt de judoka. “Judo Vlaanderen heeft alles op alles gezet zodat we op een goede manier konden verder trainen. Ik vertrek alvast met veel zin naar het EK, hoe meer ik kan kampen hoe beter. Zij het zonder grote verwachtingen want het is mijn eerste EK bij de senioren, in een pre Olympisch jaar, wat zeker een onbekend terrein is”, vindt Ellen. “Hoe verder ik geraak hoe meer moed het mij zal geven. Een top zeven zou mooi zijn en zelfs een waterkansje bieden op een kwalificatie voor de Spelen, maar dit is op het moment niet mijn hoofddoel. Al probeer ik mij niet blind te staren op een verwachting en laat ik alles op mij afkomen.”

Vreemd is dat Judo Vlaanderen wel senioren naar een EK uitzendt, terwijl de junioren en de beloften eerder deze maand niet mochten deelnemen aan het EK in Kroatië. Bij de Vlaamse federatie hebben ze daar een verklaring voor. “We volgen nauwgezet de richlijnen en het advies van de Vlaamse overheid en de betrokken instanties inzake sport. Dat is ook onze maatschappelijke plicht”, stelt technisch directeur topsport Koen Sleeckx via de kanalen van Judo Vlaanderen. “Voor onze jeugd kregen we negatief advies aangezien dat amateursporters zijn. Bij de senioren of elite-atleten zijn er andere regels. Daarnaast is het belang van de competitie ook veel groter aangezien er kwalificatiepunten te verdienen zijn voor de Olympische Spelen wat uiteindelijk onze kerntaak is.”

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.