Amber Ramoudt stopt na 14 jaar met turnen

Amber behaalde tijdens haar 14 jaar durende carrière heel wat medailles, met als hoogtepunt haar gouden medaille op het BK trampoline in 2016. (Foto JRO)
Redactie KW

Na een carrière van 14 jaar op hoog niveau houdt turnster Amber Ramoudt (18) er mee op. “Ik heb fantastische jaren achter de rug met veel ups en downs, vriendschappen, een hoop turnpakjes en heel wat medailles”, zegt Amber.

Via haar persoonlijke Facebookpagina liet de 18-jarige Amber aan de wereld weten dat ze na 14 jaar met turnen stopt. De vele blessures waar ze mee te kampen kreeg en haar studies deden haar die beslissing nemen. “Ik volgde les aan de topsportschool KTA in Brugge. Eind juni studeerde ik af en in september begon ik met studeren aan KU Leuven in Brugge als kinesist. Het zijn die studies die er voor een deel tussen zitten”, zegt Amber. “Het is met pijn in het hart dat ik mijn afscheid aankondig in de topsport. Ach, ik heb een mooie tijd gehad met als absoluut hoogtepunt mijn gouden medaille op het BK trampoline in Gent in 2016. Ik won nog wel wat medailles, maar die sprong er toch bovenuit. Hoeveel ik er precies verzamelde weet ik niet meer, maar het zijn er zeker meer dan 30.”

Via vriendin

Op vierjarige leeftijd sloot Amber zich aan bij Turnclub Sirene in Middelkerke. Daar woont ze ook, samen met haar ouders. “Ik was op vierjarige leeftijd mee met een vriendinnetje en haar oma naar de turnclub. Zo raakte ik eigenlijk een beetje verkocht aan het trampolinespringen. Op mijn negende nam ik voor de eerste keer deel aan het Belgisch kampioenschap. Ik werd meteen vierde in mijn leeftijdscategorie, net geen podiumplaats. Op mijn twaalfde, tijdens mijn eerste jaar aan de topsportschool ben ik beginnen les geven aan de kleutertjes bij de turnclub. Drie jaar geleden startte ik dan met lesgeven in toestelturnen en binnenkort start ik met lesgeven in trampoline. Ik neem dus niet helemaal afscheid en zal nog heel veel te zien zijn in de turnclub.”

“Ik deed het gewoon niet meer graag omdat ik te veel pijn had”

Niet alleen school deed haar beslissen om afscheid te nemen van de topsport, maar ook een blessure die blijft aanslepen aan haar knie had invloed op Ambers beslissing. “Ik sukkel al even met een ontsteking op mijn ligamenten. Eerst werd gedacht dat het door groeipijnen kwam, maar ondertussen ben ik volgroeid (lacht) en ik heb er nog steeds last van. De laatste wedstrijden sprong ik steeds ingetapet. Na de wedstrijd zat ik telkens bij de Rode Kruis-post. Ik deed het gewoon niet meer graag omdat ik te veel pijn had. Ik krijg ook last van mijn rug omdat ik tijdens het springen mijn knie niet te veel wou belasten. Daardoor werd mijn rug te veel belast, met alle gevolgen van dien. Ik sprong zondag wel mijn hoogste score. Ik behaalde 33.2, nooit eerder behaalde ik zoveel in reeks twee. Ik wil zeker alle trainers bedanken van de turnclub en ook de sportleerkrachten van KTA Brugge. Het is dankzij hen dat ik kan terugblikken op een schitterende carrière”, besluit Amber.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier