Amber Dawyndt kwam via haar studies bij Houtland AC terecht

Amber Dawyndt sloot zich aan bij Houtland AC. © Davy Coghe
Redactie KW

Twintig procent van de 245 Houtlandatleten kwamen over van een andere club. Dat is buitengewoon veel. Bij de 16 atletes die op 19 mei in de hoogste nationale afdeling van de interclub aantreden, loopt dat zelfs tot de helft op. Zij vervoegden Houtland haast allemaal in hun jeugdjaren en groeiden uit tot een betere atletes. Dat verwacht ook Amber Dawyndt, die eind vorig jaar de rangen van Houtland versterkte.

De 18-jarige specialiste van de 400 en de 800 meter is afkomstig van kustgemeente Koksijde. Zij sloot als achtjarige benjamin bij MAC Westhoek aan. “Dat gebeurde haast vanzelfsprekend. Ik nam deel aan de schoolcrossen. Vader Frank Dawyndt legde zich in zijn jonge seniorjaren op het veldlopen toe. Hij specialiseerde zich op de 400 meter en zette in 2007 met 51″21 het West-Vlaams record en de zevende Belgische prestatie ooit bij de masters neer. Ik trainde bij Wim Lingier voor de spurt en bij Ward Mercier voor de 800 meter. Ook vader stond mij regelmatig met raad en daad bij.”

“Ik vond het goed bij Westhoek, want ik verbeterde. Maar vorig jaar bleek de piste van Oostduinkerke wegens werken onbruikbaar. Mijn vooruitgang bleek erg bescheiden: zo verbeterde ik mij bij de 400 meter van 60″99 tot 60″57 en bij de 800 meter van 2’22″05 tot 2’20″61. Ik koos voor hogere studies leerkracht lager onderwijs in Torhout. Dagelijks pendelen van huis naar school was geen optie. Ik verblijf van zondagavond tot zaterdagmiddag op kot in de residentie in de Bruggestraat. Houtland bood de kans om aan hun clubtrainingen deel te nemen en te blijven bij Westhoek. Ik wil prestaties leveren voor de club, die zich over mij ontfermt en stapte dus over naar Houtland. Ik beklaagde mij die keuze nog geen moment. Oostduinkerke is de grootste van de vier MACW-afdelingen. Maar ik was er in mijn nummers vorig jaar wel het enige meisje tussen een hoop jongens. Bij Houtland behoor ik bij een groep leeftijdsgenoten van degelijk niveau. Zo train ik nu met mijn concurrente Celine Delheye, die van FLAC overkwam en trok met haar, Maité Beernaert en Luna Lauwers om slechts hen te noemen op paasstage naar het Portugese Albufeira. Céline en ik haalden in 2015 de finale van het BK scholieren 400 meter horden. Zij werd vierde met 64″72 en ik achtste met 67″76.”

“De studies primeren. Ik werk er hard voor. Langs de andere kant kan ik niet zonder atletiek. Ik train vijf keer per week. Dat is meer dan ooit. Trainer Noel Coddens is er steeds bij. Ik neem bij de interclub deel aan de 4 x 400 meter. Mijn seizoen begint zaterdag in Roeselare met het PK 800 meter. Ik ga dit seizoen voor een chrono onder 2’20″00 en bij de 400 meter voor een duik onder 60″00. Zondag verdedig ik mijn juniorestitel bij de 400 meter horden.”

(Hans Vanbesien)