“Als iemand het kan, is het Delfine Persoon wel”

Boksster Delfine Persoon krijgt op 22 augustus naar alle waarschijnlijkheid een herkansing tegen de Ierse Katie Taylor, al kon het kamp van Persoon dat voorlopig nog niet bevestigen. Er zou nog aan details gewerkt worden.

In de kamp tegen de Ierse Katie Taylor had Delfine Persoon de bovenhand. De jury besliste er echter anders over. (foto Belga) © belga

Als die wedstrijd er effectief komt, heeft de West-Vlaamse wel amper zes weken voorbereidingstijd en moet ze weer even omschakelen van het olympisch of amateurboksen naar het profboksen. “Niet evident”, zegt bokskenner Roland Lebuf, “maar als iemand het kan, dan is het Delfine wel.” Lebuf is een autoriteit in de bokswereld. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring als journalist op de teller staan en kent het kamp Persoon door en door. “Bij de omgekeerde switch in deze omstandigheden zou ik twijfelen, maar ze heeft quasi heel haar leven aan professioneel boksen gedaan en amper één kamp in het amateurboksen. Ik denk dus niet dat die omschakeling het probleem zal zijn. Na al die jaren weet ze perfect wat ze moet doen. Ze kan haar trainingsschema’s van voor haar olympische droom gebruiken. Bij profboksen is kracht belangrijker, daar zal ze op moeten focussen de komende maanden, minder op haar techniek. De korte voorbereidingsperiode zal haar meer parten spelen, zes weken is kort.”

Nekhernia

Persoon sukkelde begin maart tijdens de olympische kwalificatiekamp, die ze overigens verloor, in Londen met ziekte en had tijd nodig om daarvan te herstellen. Bovendien kampt ze met een nekhernia. “Haar vorm zal dus niet optimaal zijn momenteel. Maar goed, ze heeft nog al kampen gewonnen zonder een ideale voorbereiding. Als ze haar conditie kan opkrikken tot 80 à 90% van haar capaciteiten, en haar nek is redelijk pijnvrij, dan geef ik ze een grote kans. 65% zeker dat ze wint. Ik ga ervan uit dat die wedstrijd er effectief komt en ik ken Delfine: ze zou er niet aan beginnen als ze niet zeker zou zijn van haar stuk. Het zullen niet enkel die revanchegevoelens zijn die spelen, ze zal er wel goed over nagedacht hebben.”

Olympische Spelen

“Als ze Taylor verslaat, zou dat fenomenaal zijn. Al zal de enige manier zijn door de Ierse knock-out te slaan. Vorige keer had ze eigenlijk al gewonnen, Taylor was zo goed als knock-out en plots stopt de wedstrijd veel te vroeg. De laatste drie minuten waren nog niet om. Heel veel internationale toppers zijn het met mij eens dat Delfine had moeten winnen. Alleszins: aan haar tactiek moet ze niets aanpassen.”

Persoon focuste zich de afgelopen maanden op een olympische kwalificatie. Volgens Lebuf zal de rematch tegen Taylor geen rol spelen in haar verdere voorbereiding. “Oké, ze is geen 23 jaar meer. De kamp zal zeker zijn tol eisen, maar Delfine heeft al zo vaak haar klasse en doorzettingsvermogen geëtaleerd dat ik geen probleem zie. Ze kan ook perfect weer amateur worden na die kamp.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.