Alle BK-favorieten aan de start van 61ste Omloop van Vlaanderen

Op de foto boven van links naar rechts: Geert Huyghebaert, Nancy Martyn, Marc Vandemoortele, Luc Vancoillie, Bjorn Vandeginste, Joost Demeestere, Koen Vandenberghe en Wouter Muylle. Onder van links naar rechts: Yves Olivier, Christof Seynaeve en Frederik Fierens. © STEFAAN BEEL foto SB
Redactie KW

De 61ste editie van de Omloop van Vlaanderen kondigt zich veelbelovend aan. Alle kandidaten voor de Belgische titel tekenen present en de toeschouwers mogen opnieuw een secondenstrijd verwachten tot aan de finish. Vorig jaar won Sébastien Bedoret met slechts 12 seconden verschil en dit jaar zal het waarschijnlijk niet anders zijn.

Sébastien Bedoret is de officiële piloot van Skoda België en wordt in Roeselare genavigeerd door Kortrijkzaan Hans Delorge. De 26-jarige hardrijder uit Henegouwen won niet alleen de Omloop van Vlaanderen, maar ook al de Rally van Wervik en de TBR Rallysprint. De smalle West-Vlaamse wegen lijken hem goed te liggen en Bedoret wil al te graag zijn zege van 2019 overdoen om zo in de running te blijven voor de Belgische titel.

De winnaar van de laatste editie start alvast met vertrouwen aan de rally, maar heeft toch zijn bedenkingen. “Met de data (afstelgegevens, red.) van de vorige rally raken we al een heel eind ver, maar de concurrentie stond ook niet stil en ze hebben hun wagens ook weten te finetunen. De verschillen tussen de favorieten zijn nooit groot en dat zal dit weekend niet anders zijn. Het komt er op aan deze week onze nota’s goed na te zien, want er zijn steeds nieuwe en/of andere coupures (aansnijden van de bochten, red.)”, aldus Bedoret.

Adrian Fernémont is een andere snelle Waal aan het stuur van een Skoda Fabia R5. Tijdens de laatste Omloop van Vlaanderen was hij duidelijk de snelste, maar moest hij aan de kant op enkele proeven van het einde door een probleem met de aandrijving. Fernémont begon het seizoen goed met een tweede plaats in de South Belgian Rally en zal uiteraard belust zijn op revanche.

Zware crash

Ghislain de Mevius, zoon van rallylegende Grégoire, begon met winst in de South Belgian Rally en werd vijfde in Ieper. Hij voelt zich duidelijk minder in zijn sas op de asfaltwegen in onze streek, want ook in Roeselare werd hij slechts vijfde. Winnen wordt moeilijk, maar je weet nooit.

“De verschillen tussen de favorieten zijn nooit groot en dat zal dit weekend niet anders zijn”

Oost-Vlaming Niels Reynvoet kon in Ieper niet van start gaan door een zware crash enkele dagen voor de rally, maar hij werd wel knap tweede in de Rally van Staden. Het is duidelijk dat Reynvoet al heel wat stappen gezet heeft en dat hij in Roeselare wil meestrijden voor de zege.

Last but not least in de Skoda-armada is het volledig West-Vlaamse duo Pieter-Jan-Michiel Cracco en Jasper Vermeulen. Zij wonnen in Ieper de manche van het Belgisch kampioenschap en zullen dus zeker gemotiveerd zijn om in hun tweede thuiswedstrijd op rij goed te scoren.

Concurrentie

De tegenstand voor de vele Skoda’s komt van Kris Princen. De Limburger heeft ervaring zat en won al driemaal in Roeselare. Ditmaal komt hij aan de start zonder zijn West-Vlaamse copiloot Bram Eelbode, maar dat zal hem niet beletten mee te doen voor de zege. De VW Polo van Gaby Goudezeune wordt opnieuw bestuurd door Oost-Vlaming Vincent Verschueren die dit jaar Filip Cuvelier uit Kortrijk in de praatstoel heeft. Verschueren won vier jaar terug de Omloop van Vlaanderen en de VW Polo lijkt stilaan bedrijfszeker te worden. Grégoire Munster, zoon van Bernard, rijdt de officiële Hyundai i20 voor. Hij won een onverharde rally in Frankrijk vorig jaar, maar voor de rest is het nog zoeken en tasten om de Hyundai op punt te krijgen. Om het rijtje van R5-wagens af te sluiten, vermelden we nog graag het echtpaar Bert Coene-Petra De Duytsche uit Moorslede. Zij maakten vorig jaar de overstap naar een Ford Fiesta R5 en hopen op een toptienplaats. (FM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier