Alexander Diaz Rodriguez masterkampioen op de 10.000 meter

Alexander Diaz Rodriguez. © ACR
Redactie KW

Na enkele maanden blessureleed geraakt de Brugse atleet Alexander Diaz Rodriguez stilaan weer op dreef. Hij won bij de masters voor de eerste maal goud op het Belgisch kampioenschap op de 10 kilometer op de piste.

Het nationaal kampioenschap vond zondagavond in Braine l’Alleud plaats. Op de 10.000 meter bij de masters wachtte Alexander Diaz Rodriguez de wedstrijd wat af en startte hij midden in de groep. Na een kilometer liet hij zijn medelopers achter zich en liep hij voortdurend op kop. François Claes (WS) was de enige die de Brugse atleet nog wat kon bijbenen. Na vijf kilometer moest ook hij toch de rol lossen. “Naar het einde toe kwam hij nog wat dichter, maar mijn winst was reeds binnen en ik moest mij dan ook niet forceren”, analyseert Alexander zijn wedstrijd. Hij finishte na 25 ronden als Belgisch kampioen met zes seconden voorsprong in 31:37’11”. “Ik was tevreden met die tijd, maar het kan nog beter. Dit is nog niet het beoogde niveau. Ik wil daar zeker nog dertig, veertig seconden van af doen om terug onder die 31 minuten te geraken.”

Lastig

Alexander Diaz Rodriguez (41) maakte vorig jaar de overstap van AC Beverhout naar AC Deinze, maar kon zich tot dusver nog maar weinig in zijn nieuwe clubkleuren tonen. “Op de piste was dit mijn eerste nationale titel op die afstand. Het was reeds stukken beter dan de week voordien op de vijf kilometer. Daar was ik tweede, maar het draaide aan geen kanten. Het was echt lastig. Een week later ging het dus al veel beter”, vindt de werkvloerbegeleider voor OCMW Brugge, vereniging De Schakelaar.

Hoopgevend is het voor Rodriguez, die tijdens de coronatijd drie maanden stil lag. Niet alleen door de pandemie, maar ook door enkele blessures. “Ook mentaal was het niet gemakkelijk. Ik begon opnieuw, maar miste wedstrijdritme. Het was dan piste en dat is nu ook weer niet mijn favoriete discipline. Een cross zou veel leuker zijn.”

Goede conditie voorop

Alexander haalt het reeds aan. De komende maanden wil hij zich in de diverse crossen laten zien. “Hopelijk vinden ze plaats. Ik heb alvast het gevoel dat het voor mij de goede weg opgaat. Binnen hier en een maand zal ik in een goede conditie zijn. Ik zou graag opnieuw bij de seniores lopen en toch af en toe eens een wedstrijd willen winnen. Echt pieken doe ik niet. Misschien wil ik wel naar het Belgisch kampioenschap bij de masters toe werken, maar dat is pas in maart. Laat me eerst maar proberen om die crossen goed te doen en dan zien we wel”, aldus Alexander Diaz Rodriguez. “Mijn bedoeling is op de eerste plaats opnieuw een goede conditie te hebben, zodat ik weer gemakkelijk kan lopen en meerdere versnellingen plaatsen.”

De Bruggeling finishte als eerste algemeen en werd dus ook winnaar in de categorie M40. Filiep Vanhonacker (AZW) uit het zuiden van onze provincie was goed voor een vierde plaats algemeen en brons bij de M35. Hij eindigde in 32:04’52”.

Uitslag dames

Bij de dames stonden met Hanna Vandenbussche bij de senioren en Sabine Dejaeghere bij de W50 twee atleten van de Koninklijke Atletiek Vrienden Roeselare (AVR) aan de start. In een wedstrijd met maar liefst 41 atleten op de baan was het voor hen vooral slalommen. Beiden werden derde in hun categorie. Op dezelfde meeting kwam na enkele jaren nog eens Sofie Gallein aan de start van het BK steeple. Het goud ging naar de favoriet Eline Dalemans (AVLO). Gallein finishte knap als tweede in 11:09’55”. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier