Abdullah Dubad woont in bij … Isaac Kimeli

Tom Vandenbussche

Abdullah Dubad, het 18-jarige Somalische toptalent uit Anzegem, verblijft momenteel in Halle bij Isaac Kimeli, Belgiës beste loper op de 1.500 en 5.000 meter. Beiden worden getraind door Tim Moriau, de ex-coach van Bashir Abdi.

“Ik heb dat nog nooit voor iemand gedaan, dus dit zegt wel iets over Abdullahs talent”, aldus Moriau, die ook de talentvolle Arne Vergison begeleidt. “Abdullah en Isaac hebben elk hun eigen schema, maar daarnaast doen ze alles samen. Slapen, eten, oefeningen doen, wat loslopen ook… Doel voor hem is om te zien hoe Isaac voor zijn sport leeft, wat een echte topatleet moet doen om zijn doel te bereiken.”

Moriau is sinds vorig jaar de trainer van Dubad. “Zijn clubtrainer uit Kortrijk, Marc Masschelein, heeft me toen gecontacteerd. Ik maak intussen zijn schema’s op, maar als Abdullah bij hem thuis traint, is het Marc die hem opvolgt. “Abdullah is een jonge kerel die op prille leeftijd al heel wat mooie uitslagen heeft geboekt. Maar nu komt pas het belangrijkste. Zijn trainingen moet hij gewoon blijven afwerken zoals hij al altijd heeft gedaan, maar er is nog werk aan zijn levensstijl. Daarom heb ik hem nu even uit zijn comfortzone van thuis gehaald. Dat is geen enkel probleem. En maar logisch ook, gezien zijn jeugdigheid.”

WK voor junioren

Dubad woont sinds 2016 in ons land en is drievoudig Belgisch kampioen veldlopen, maar 2020 is voor alle lopers een heel moeilijk jaar. “Voor Abdullah zat er bijvoorbeeld een deelname aan het WK voor junioren in, maar ook dat kampioenschap werd intussen afgelast. Voor de 5.000 meter lag de limiet op 14’05”, wat een realistische tijd was. Hoe hoog we Abdullah ten opzichte van zijn leeftijdsgenoten mogen inschatten? Op wereldvlak is dat koffiedik kijken, want er lopen heel wat Ethiopische en Keniaanse jongens mee die in werkelijkheid vaak een stuk ouder zijn. In Europa hoort hij sowieso bij de beste vijf op de lange afstand.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.