Aagje Vanwalleghem en Sebastien Godfroid schatten medaillekansen van Nina Derwael en Emma Plasschaert in

© (Foto BELGA)
Tom Vandenbussche

Wordt het een gouden zondag voor Nina Derwael en Emma Plasschaert. Aagje Vanwalleghem en Sebastien Godfroid schatten hun kansen in.

In Athene 2004 was Aagje Vanwalleghem de eerste Belgische turnster ooit in een olympische allroundfinale. De intussen 33-jarige Wevelgemse met Braziliaanse roots kijkt dan ook met argusogen uit naar de finale van vandaag op de brug met ongelijke leggers. “Het valt niet te voorspellen. De concurrentie tussen Nina en Sunisa Lee is enorm. Op basis van de oefeningen die geturnd worden, zal het op honderdsten van een punt aankomen.”

Vanwalleghem benadrukt dat meerdere factoren een rol spelen en het verschil kunnen maken. “Eén: je kan een heel moeilijke oefening turnen. Twee: je kan een heel mooie oefening turnen. Als je voor één van de twee kiest, kan je niet winnen. De situatie nu is dat Nina en Sunisa beiden een moeilijke én mooie oefening doen. Sunisa kiest voor een iets moeilijkere oefening, maar haar uitvoering is net dat tikkeltje minder. Kortom: als ze het allebei heel goed doen, wint Nina. Bij een ex aequo is de uitvoering namelijk bepalend. En als die bij beiden ook even goed is, kijkt de jury nog meer in detail naar de individuele uitvoeringsscores. Het wordt dus enorm spannend. Geloof me, als ik objectief ben, kan ik geen van beiden een streepje voor geven op de andere.”

© (Foto BELGA)

Medal Race

Vijfentwintig jaar geleden behaalde Sebastien Godfroid zilver op de Spelen van Atlanta in de Finn-klasse. Hij beseft dat het voor Emma Plasschaert vandaag niet evident wordt om nog een medaille in de wacht te slepen. “Het gaat erom zo weinig mogelijk punten te verliezen en dat is de voorbije week niet gelukt voor Emma”, vertelt Godfroid. “Als er veel wind staat, kan je het fysieke aspect uitspelen en heb je meer controle over de race. Als er minder wind staat, zoals dat de voorbije week vaak het geval was, gaat het er heel tactisch aan toe en wordt het ook mentaal moeilijk.”

Godfroid benadrukt dat er in de beslissende medaillerace, waarin dubbele punten te verdienen vallen, nog veel kan gebeuren. “Zo’n Medal Race is ten eerste al korter. Als je het al bij de start verknoeit, wordt het heel moeilijk. De Medal Race vindt ook iets dichter bij land plaats, wat voor meer turbulentie zorgt. Er zijn dus grote wendingen mogelijk. Meestal is Emma daar goed in, maar het zal niet evident zijn om op te schuiven. In theorie zit zelfs een zilveren medaille er nog in, maar alleen als Emma het heel goed doet en de concurrentie het laat afweten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier