“7 op 7 werken en nog nooit een dag congé genomen”

(Foto JDK)
Redactie KW

Filip Ghekiere uit de Kortemarkse Wijnendalestraat groeide op tussen de paarden en maakte van zijn hobby zijn beroep: dag in dag uit is hij bezig met het verzorgen en trainen van paarden en vooral: hij wint er heel wat koersen mee. Dinsdag tekent hij met enkele van zijn paarden present op Waregem Koerse.

Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier Paardenrennen in West-Vlaanderen.

“Ik ben afkomstig uit Hooglede, maar als kind hielp ik in de vakantie bij de bekende Kortemarkse jockey Raf Depuydt”, begint Filip Ghekiere (59) zijn verhaal. “Ik woonde een 7-tal jaar in Antwerpen, waar ik aan de slag ging als trainer bij de bekende stal Dieltjens. Daar leerde ik de knepen van het vak. Nu ben ik hier dus bezig in de Wijnendalestraat, waar mijn vrouw ook op maandag en donderdag het Wijnendaelehof uitbaat.”

Vier pijlers

“Om een renpaard in topvorm te krijgen, heb je vier pijlers nodig: goeie voeding, goeie verzorging, deftige training en heel veel aandacht. Ook de eigenaars van het paard zijn belangrijk. Zij vormen ook een belangrijke schakel. Goeie paarden winnen veel prijzen en dat is goed voor zowel de trainer als de eigenaar.”

“Als trainer is het belangrijk dat je een neus hebt voor het aankopen van paarden”, vervolgt Filip. “Als je een eigenaar een paard laat kopen dat geen wedstrijden wint, dan zul je met die klant niet veel zaken meer doen. De eigenaars vertrouwen hun paarden aan ons toe en die staan hier praktisch het jaar rond. Het is nodig dat ze 100 procent vertrouwen hebben in de trainer. Ik werk met zogenaamde catch drivers, die met mijn paarden racen. Dit betekent dat ik in samenspraak met de eigenaars kan kiezen wie met het dier aan de start verschijnt. Ik steek heel veel tijd in de training en verzorging van de dieren. Ik werk 7 dagen op 7 en nam nog nooit 1 dag congé. Je moet er echt met hart en ziel voor willen gaan. Winnen is dan ook belangrijk en goed voor de moraal.”

“Winnen is voor eigenaars belangrijker dan het prijzengeld”

Portie geluk

“Hier in België kan je zo’n 600 euro winnen met een koers, maar het is vooral in Frankrijk en Zweden dat er veel geld te verdienen is in de paardensport”, weet Filip. “In die twee landen wordt zwaar gegokt op de paardenkoersen. Laat ons zeggen dat een eerste prijs in Frankrijk zeker tot 6.000 euro kan oplopen. Als je de grote koersen in Parijs bekijkt, zal je zien dat de winnaars daar rap 25.000 euro opstrijken. Parijs is natuurlijk wel het mekka van de paardensport, daar kan je niet anders dan met toppers aan de meet verschijnen.”

“Het prijzengeld is altijd mooi meegenomen, maar als je het vraagt aan de eigenaars, vinden zij het veel belangrijker om te winnen. Het is een onbeschrijfelijk gevoel als je eigen dier als eerste eindigt, en zeker als je het niet verwacht; dat zijn de mooiste overwinningen. Je moet trouwens niet denken dat al die eigenaars gegoede mensen zijn. Het zijn ook niet altijd de rijksten die de beste paarden hebben. Een paard op stal staan hebben en laten trainen, is geen goedkope aangelegenheid, maar er zijn hobby’s die duurder zijn. Toppaarden moeten de beste zorgen krijgen, maar als ze onder de hoede van een goeie trainer staan, verdien je gegarandeerd al je onkosten terug. (lacht)

Champagne

“Dinsdag treed ik op Waregem Koerse aan met Mad Diva, een Zweeds paard van 5 jaar oud en met Trombone, een Deens paard van 7 jaar. Daarnaast neem ik ook nog Fraulein As en Igor Darby mee. Die laatste heeft veel kans om te winnen.”

“Ik won in mijn carrière al meer dan 1.500 koersen, maar ik kan niet echt zeggen welke winst de mooiste was, want ik bewaar aan heel veel wedstrijden goeie herinneringen. Zo zijn er de derby’s, waar ik ooit eens in de finale met drie paarden de eerste drie plaatsen wegkaapte. Voorts was er ook de champagneprijs, waarbij de winnaar zijn gewicht in champagne krijgt. En natuurlijk zijn er de prachtige koersen in Vincennes waar ik veel goeie herinneringen aan bewaar”, besluit Filip.