60e Omloop van Vlaanderen: beslist Kris Princen titelstrijd in Roeselare?

De Omloop van Vlaanderen is traditiegetrouw de opener van de tweede seizoenshelft en ook volgens de traditie wordt de titelstrijd in Roeselare en omstreken meestal in een beslissende plooi gelegd. Of het dit jaar opnieuw zo’n vaart loopt, hangt af van het duo Kris Princen – Bram Eelbode (Beernem), dat dit weekend een serieuze optie op de titel kan nemen.

Het bestuur van de Omloop van Vlaanderen. © PC

Kris Princen, de winnaar van vorig jaar, is dit jaar opnieuw favoriet. Zijn V.W. Polo R5 bewees in Ieper dat hij een stuk sneller is dan de Skoda Fabia en daarenboven is Cedric Cherian, tweede in het kampioenschap, niet van de partij. In geval van winst zetten Kris Princen en Bram Eelbode de concurrenten op een behoorlijke achterstand.

Kapers op de kust

Maar Princen zal de zege in de Rodenbachstad niet zomaar cadeau krijgen. Adrian Fernémont groeit ieder jaar naar een hoger niveau en wordt zeker een van de naaste belagers. Vincent Verschueren, de kampioen van 2017, komt dit jaar telkens dat beetje tekort om te winnen, maar de Omloop van Vlaanderen ligt de Oost-Vlaming goed en dit wordt waarschijnlijk zijn beste kans om nog een rally van het Belgisch kampioenschap te winnen. De jonge Skoda belofte Sebastien Bédoret heeft na zijn zege in de Rally van Staden vertrouwen zat en hoopt in Roeselare op een eerste zege in zijn nog jonge carrière.

Bij de outsiders noteren we alvast Kevin Demaerschalk, die de nieuwe Ford Fiesta R5 laat debuteren in België. Ford heeft enorm hard gewerkt om de nieuwe Fiesta R5 competitief te maken en het is nu aan Demaerschalk om de strijd aan te gaan met de V.W. Polo R5 en de Skoda Fabia R5. De Nederlander Bob De Jong brengt een Hyundai aan de start en moet net als Demaerschalk meedoen voor een plaats op het podium.

Juniors, GT’s, M-Cup

In het Junior kampioenschap moeten Gilles Pyck (Poperinge) en Glenn Snaet (Staden) het opnemen tegen de zeer snelle Nederlander Timo Van der Marel. De beide West-Vlamingen blijven trouw aan hun Peugeot terwijl Van der Marel voor een Opel Adam koos.

Bij de GT’s krijgt de lokale hardrijder Andy Lefevere (Staden) de kans zich te meten met rally legende Patrick Snijers. De Limburger heeft zijn V.W. Polo R5 ingeruild voor de meer vertrouwde Porsche 997 GT3. Hopelijk krijgen we een secondestrijd tot het einde van de rally tussen deze twee snelle en spectaculaire piloten.

Kris Princen kan de titelstrijd in een definitieve plooi leggen in de 60e Omloop van Vlaanderen.
Kris Princen kan de titelstrijd in een definitieve plooi leggen in de 60e Omloop van Vlaanderen.© DM

De M-Cup is dit jaar zeer goed vertegenwoordigd in Roeselare en de West-Vlaamse favorieten Kurt Braeckevelt en Thierry Cokelaere zullen het niet gemakkelijk krijgen met kleppers als Boulat en Monnens aan de start.

Historics en Criterium

Bij de Historics hebben we dit jaar een zeer sterk deelnemersveld. Paul Lietaer (Opel Manta 400) mag heel wat weerwerk verwachten van onder meer Glenn Janssens (Porsche 911) en Stefaan Stouf (Ford Sierra Cosworth). Sinds de rally van Ieper moeten we nu ook Bjorn Syx aan het lijstje van favorieten toevoegen. De BMW-piloot uit de Westhoek won op overtuigende wijze in eigen streek en is in Roeselare opnieuw zege-kandidaat.

In het Criterium ten slotte moet Steven Dolfen (Zonnebeke) het opnieuw opnemen tegen een hele meute snelle BMW’s, maar Dolfen bewees in het verleden al dat hij die BMW’s de baas kan.

Spannende strijd

Het belooft een spannende rally te worden op verschillende fronten. Afspraak vrijdag om 17.30 uur voor vijf klassementsproeven. Zaterdag wordt er dan gestart om 8.10 uur voor de hoofdbrok: vijftien snelheidsritten. De uiteindelijke winnaar mogen we omstreeks 21.30 uur op het podium verwachten.

(FM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.