18-jarige Bredenaar als enige Belg op WK windsurfen

Thomas Rosseel

Eén man zal ons land verdedigen op het nakende WK windsurfen in Italië: de amper 18-jarige Thomas Broucke. De Bredenaar staat voor zijn allereerste WK bij de grote jongens. “Dat is best spannend. Ik zal alles geven om zo hoog mogelijk te eindigen”, meent de tiener, die droomt van… de olympische titel.

De wereldtop in het windsurfen maakt dezer dagen het Gardameer in het Italiaanse Torbole onveilig. Onder hen ook Thomas Broucke (18) uit Bredene, die uitkomt in de RS:X-klasse. Hij bereidt zich er nu al naarstig voor op zijn allereerste WK bij de senioren, van 22 tot 28 september. Wij mochten hem even storen in volle voorbereiding. “Het is ideaal om weken te kunnen trainen op de plek waar de wedstrijd ook doorgaat. Het waait hier ook altijd. Ik train mee met de Nederlanders want andere Belgen zijn er niet. Of ik landgenoten mis? Niet echt. Ik heb nog nooit een andere Belg gehad om mee samen te trainen in de RS:X-klasse, dus dat maakt niet uit. Dat Nederlandse gezelschap is trouwens best aangenaam.”

Een eerste WK bij de senioren. Hoe spannend is dat?

“Het is best spannend. Alle toppers uit heel de wereld zullen aan de start staan. We zijn met 120 man. Ik kijk er enorm naar uit.”

Welke ambities koester je?

“Het is mijn eerste jaar bij de senioren. Het niveau ligt dus sowieso al heel hoog en we staan bovendien een jaar voor de Olympische Spelen. Alle landen zijn zich volle bak aan het voorbereiden. Dat maakt het extra zwaar. Ik ben hier vooral om te leren en beter te worden. Ik heb geen plaats in het klassement in gedachten en bekijk het wedstrijd per wedstrijd. Ik zal gewoon alles geven om zo hoog mogelijk te eindigen. De grootste tegenstand komt uit Nederland, Italië, Frankrijk en Polen. Daar komen de absolute toppers vandaan.”

Ik ben nog maar 18, maar werk nu al toe naar de Olympische Spelen in Parijs

18-jarige Bredenaar als enige Belg op WK windsurfen

Die landen liggen allemaal vlakbij België. Waarom hebben wij eigenlijk geen lange geschiedenis met windsurfen?

“Dat weet ik ook niet echt. Hopelijk kan ik de toon zetten voor de komende jaren, dat is alvast mijn bedoeling.” (lacht)

Als 13-jarige werd je al Europees kampioen in de slalomklasse. Is er zo niet te veel druk gekomen om goed te presteren?

“Nee, ik stond daar niet bij stil. Die titel gaf me eerder een boost toen om te blijven doorzetten. Op mijn eerste EK bij de senioren vorig jaar (Thomas eindigde 35ste, red.) kende ik materiaalpech dus aan die eindnotering hechtte ik niet veel belang. Enkele weken voordien op de jeugdwereldkampioenschappen in Amerika werd ik nog negende. Ik weet dus wat ik kan.”

Je stelde eerder dat de Spelen van volgend jaar te vroeg komen. Hoe hard denk je al aan de Spelen van Parijs 2024?

“Tokio komt inderdaad te vroeg. Ik ben nog maar 18. Ik werk nu al toe naar Parijs. Ik train heel veel. Je wordt pas beter door aan veel wedstrijden deel te nemen, veel op het water te staan en fysiek te trainen. RS:X is een heel fysieke sport. Als er weinig wind is, moet je 25 minuten aan een stuk kunnen pompen met je zeil om snelheid te blijven houden. Als er veel wind staat, is dat superzwaar voor je benen en je armen. Ook het mentale is belangrijk. Tijdens een race moet je voortdurend nadenken waar de wind vandaan komt en waarheen je vaart. Het is een tactische sport, waarbij je voortdurend je tegenstanders in de gaten moet houden.”

Wanneer is een windsurfer op zijn topjaren?

“Als ik kijk naar de Nederlanders, toch de allerbeste ter wereld, zeg ik tussen 24 en 26 jaar. Ik zal zo oud zijn als de Spelen in Parijs plaatsvinden. Hopelijk werpt het vele werk van dan zijn vruchten af.”

Je wil er graag bij zijn, maar droom je van meer dan gewoon deelnemen?

“De weg is nog lang, maar ik hoop dat ik ooit goud op de Olympische Spelen kan halen. Dat is mijn grootste droom. In onze sport wordt dat ook aanzien als het allerhoogst haalbare.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.