15-jarige Axana Depypere gaat in Turkije op zoek naar wereldtitel thaiboksen

© foto CLL
Redactie KW

Morgen begint Axana Depypere aan haar wereldkampioenschap muay thai (thaiboksen) in Turkije. De wereldtitel is de enige die voorlopig nog op het palmares van de 15-jarige Heulse vechtsportster ontbreekt.

Wie Axana niet kent en haar voor het eerst ontmoet, zou al snel durven denken dat deze pittige meid volop bezig is met boybands, make up en Netflix. Achter haar onschuldige looks schuilt echter een uiterst gemene rechtse, gevolgd door een linkse en een genadeloze trap tegen het torso.

“Toen ik 8 jaar oud was, wilde ik doodgraag gaan boksen” klinkt het met een onschuldige toon. “Ik zag een grappig filmpje over Firmin Crets -een personage van Chris Van den Durpel- en ik wilde dat ook gaan proberen. Mijn broer en ik kregen plots een briefje in onze handen van een opendeurdag hier, bij Bushido in Bissegem en we kwamen langs. Ik was meteen gebeten door de microbe.”

Axana traint al jaren keihard en behoort ondertussen tot de wereldtop. Trainer Michael Kongolo maakte haar indrukwekkende evolutie van dichtbij mee. “Axana is een uiterst complete atlete. Ze beschikt over techniek en heeft ook al een stevige dosis tactisch inzicht. Als geen ander weet ze hoe ze het spel moet spelen en het verbaasde niemand dat de Belgische federatie haar verkoos om in Antalya tegen de besten ter wereld te gaan vechten. Meer dan 100 landen zijn er aanwezig en Axana? Die heeft meer dan behoorlijke kansen om de wereldtitel in haar categorie mee naar huis te nemen.”

Axana samen met haar papa Pascal.
Axana samen met haar papa Pascal.© foto CLL

De felbegeerde wereldtitel, het privilege om jezelf de beste van de wereld te mogen noemen, is de enige titel die Axana nog niet op haar palmares heeft staan. “Ze haalde reeds Belgisch en Europees goud binnen”, klinkt het bij Pascal, haar meer dan trotse papa. “Van zodra ze wist dat ze naar Turkije kon, is ze keihard beginnen trainen, nog harder dan voorheen. Ik ben natuurlijk zo fier als een gieter op mijn dochter maar soms is het ook nodig dat ik er de rem op zet. Ze traint nu zes dagen per week en soms traint ze zelfs twee keer per dag. Als we ze niet tegenhouden, dan traint ze zich kapot, terwijl rusten even belangrijk is.”

Keiharde discipline

Een keiharde discipline en een rigoureus trainingsschema, het lijkt nagenoeg onmogelijk om dit alles te combineren met een opleiding bij de RHIZO Hotelschool. Toch stoort Axana zich nauwelijks aan het Spartaanse regime dat ze zichzelf oplegt.

“Dit is voor mij pure passie, het is mijn leven geworden. Ik bekijk het niet als een opoffering maar eerder als een mogelijkheid. Ook de school steunt me hierin want dankzij een speciale regeling kan ik me een volledige week vrijmaken om te gaan kampen in Turkije”. (CLL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier