Arthur Van den Brande (13) uit Oostduinkerke wereldkampioen windsurfen

© (Foto GF)
Redactie KW

De afgelopen week werd in het Deense Klitmøller de Wereldkampioenschappen ‘Wave’ windsurfen voor jeugd georganiseerd. In de categorie U15 toonde de 13 jarige Arthur Van den Brande uit Oostduinkerke zich na drie wedstrijddagen heer en meester tussen de Deense golven en werd bijgevolg gekroond tot wereldkampioen bij de U15 van de Professional Windsurfers Association (PWA). Daarnaast zorgde de 11-jarige Sol Degrieck voor een fantastische passage bij de categorie U20 girls.

Een wereldkampioen windsurfen uit België klinkt op het eerste zicht even vreemd als een pinguïn op de Noordpool. Nochtans is Arthur ondertussen al de vierde wereldkampioen windsurfen met een Belgisch paspoort in 10 jaar. In de discipline freestyle brachten Steven Van Broeckhoven in 2011, Dieter Van der Eyken in 2015 en Yentel Caers in 2019 ook al een wereldtitel mee naar huis.

Secret spot?

Niet enkel de uitzonderlijke prestatie van Arthur maar ook de passage van de 11 jarige Sol Degrieck, eveneens uit Oostduinkerke, ging niet onopgemerkt voorbij. Sol nam bij de dames deel in de categorie U20 omdat er geen andere deelneemsters waren die jonger waren dan 15 jaar. Het duurde niet lang vooraleer Sol zich een waardig tegenstander toonde tussen de andere jongedames die gemiddeld 5 tot 7 jaar meer op de teller hadden. Normaal vraagt de wave discipline veel ervaring, kracht en doorzetting om dit op topniveau te beheersen. Hoe die twee jonge Belgen er op zo’n jonge leeftijd in geslaagd zijn om zo’n hoog niveau te halen was dan ook het gespreksonderwerp in de windsurfwereld afgelopen week. “There must be some secret spot in Belgium that we don’t know of” grapte de commentator meermaals tijdens de wedstrijd. Ook 42 voudig wereldkampioen windsurfen Bjorn Dunkerbeck was erbij in Klitmøller en zag dat het goed was. “I’m sure these kids will have a long and successful windsurf career ahead” waren zijn woorden tijdens een interview met hem ter plaatse.

Wave windsurfen

In deze discipline staat in teken van het maken van sprongen en het afrijden van golven. De deelnemers worden door een jury beoordeeld op hun sprongen op het moment dat ze naar ‘buiten’ varen en op hun golfritten op het moment dat ze weer terug naar de kant surfen. In functie van de omstandigheden wordt vastgelegd hoe lang de ‘heat’ duurt, dus hoe lang ze de tijd hebben om hun kunsten aan de jury te tonen. Het aantal golfritten en sprongen dat de jury beoordeeld, is ook afhankelijk van de omstandigheden. Als de golven heel goed zijn en de wind wat minder, kan de jury beslissen niet naar de sprongen te kijken, maar alleen naar de beste twee golfritten. Is de wind heel goed en de golven wat minder, dan kan de jury beslissen dat de beste drie sprongen meetellen en slechts één golfrit. Meestal gaan er twee surfers tegelijk het water op. De surfer met de beste moves gaat door naar de volgende ronde. Het kan ook zijn dat er vier surfers tegelijk het water op gaan, dan gaan de beste twee door naar de volgende ronde. De winnaars gaan steeds door naar de volgende ronde tot de besten tegenover elkaar staan in de finale.

Het koude Hawaii

In het Noorden van Denemarken, meer bepaald de regio rond Kitmøller rollen de golven weelderig en waait de wind hard. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het bij veel surfers bekend staat als het Cold Hawaii of het koude alternatief voor Hawaii.

Surfclub Windekind in Oostduinkerke

Zowel Arthur als Sol zijn lid van Surfclub Windekind in Oostduinkerke, al meer dan 30 jaar een begrip in de surfwereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier