12de overwinning in Rally van Ieper geen doel op zich voor Freddy Loix

Enkele weken geleden werd de deelname van Freddy Loix al officieel aangekondigd. Samen met Pieter Tsjoen en drie jaar na zijn elfde overwinning komt ‘Fast Freddy’ opnieuw aan de start van de Renties Ypres Rally.

Freddy Loix. © GF

Freddy Loix en de Rally van Ieper kan je omschrijven als een geslaagd huwelijk. Tussen 1996 en 2016 won de Limburger maar liefst elf keer in Ieper. Een absoluut record, want jarenlang stond het zegerecord op vier zeges.

Vooral met de Skoda Fabia was Loix enorm dominant in de Westhoek. Zes keer reed hij met die wagen naar de overwinning. Het was ook de Skoda die hem weer plezier liet beleven aan de rallysport. “Ik reed op dat ogenblik met een Ford Focus WRC in het Belgisch kampioenschap, maar die auto gaf me weinig voldoening”, vertelt Freddy Loix.

Freddy Loix in actie met zijn geliefde Skoda Fabia.
Freddy Loix in actie met zijn geliefde Skoda Fabia.© GF

“Ik won de wedstrijden telkens met een ruime voorsprong en bovendien vond ik de WRC geen ‘snelle’ auto in het bochtenwerk. Ik kreeg geen kippenvel aan het stuur. Skoda België deed me een aanbod om in Ieper met een officiële, nieuwe Skoda Fabia Super 2000 van Skoda Motorsport te rijden.”

“Tijdens de voorbereidende testsessie in Alveringem reed ik een run om de mechaniek op temperatuur te brengen. In de tweede run ging ik meteen voluit. We reden één keer op en neer en ik keerde terug naar de service. Ik ben letterlijk beginnen huilen van geluk en van de adrenaline. Eindelijk had ik weer het gevoel met een snelle, perfecte wagen te rijden.”

“Yannick Willocx, onze ingenieur, kwam eens polsen. Hij besefte meteen dat het goed zat. De reactie van Fred Miclotte was ook duidelijk: “Freddy, als je dit tempo rijdt in Ieper, dan rijden we ze allemaal op een minuut!” We hebben de wedstrijd gewonnen met 1’21” voorsprong op Bryan Bouffier… Het is een van mijn mooiste herinneringen. Ik weet niet hoe ik het moet omschrijven, maar in mijn hoofd was ik echt onoverwinnelijk. De auto was gewoon perfect!”

In de komende Rally van Ieper behoudt Loix het vertrouwen in Skoda. Hij komt er aan de start met een nieuwe Skoda Fabia R5. Opvallend genoeg gaat de recordhouder wel niet op jacht naar een twaalfde overwinning in de Kattenstad.

Freddy Loix won de Rally van Ieper al elf keer, maar een twaalfde zege is geen doel op zich voor de Limburger.
Freddy Loix won de Rally van Ieper al elf keer, maar een twaalfde zege is geen doel op zich voor de Limburger.© GF

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.