338.007 euro jaarloon? Komaan…

Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

300 miljoen euro. 338.007 euro. 87 miljoen euro. 150 miljoen euro. 103 miljoen euro. Dat zijn er nog maar vijf. De afgelopen week kregen we op de sportpagina’s van de kranten precies meer cijfers te zien dan voetballers. Voetbal is geen entertainment, voetbal is keiharde en cynische miljoenenbusiness.

Het eerste cijfer is wat de profclubs samen jaarlijks uitbetalen aan spelerslonen – dat is een verdubbeling tegenover acht jaar geleden. Het tweede cijfer is het gemiddeld bruto jaarloon van de voetballers in 1A. Ter vergelijking: de Belgische premier, zeven dagen op zeven verantwoordelijk voor zo’n 11,5 miljoen Belgen, verdient jaarlijks 233.609 euro… Het derde cijfer is het verlies dat de Belgische profclubs vorig seizoen maakten – nooit eerder was het zó groot. Het vierde is het cadeau dat de spelers en profclubs jaarlijks krijgen als fiscale voordelen – RSZ en bedrijfsvoorheffingen.

Als politici de term sociale rechtvaardigheid bovenhalen om dat immense voordeel af te nemen, wordt er bits gereageerd: ‘Een voetbalcarrière duurt maar 15 jaar. Onze spelers verdienen sociale bescherming.’ En ‘Voor elke Simon Mignolet worden er duizenden jeugdspelers opgeleid die géén profsporter worden…’

Het vijfde cijfer, die 103 miljoen euro, is het record aan televisiegeld dat Eleven Sports wil ophoesten maar waar intussen óók zwaar wordt over geruzied: welke verdeelsleutel, hoeveel krijgt de G5 en hoeveel krijgen de kleintjes? Ook hier: wég solidariteit en graaien maar.

Onze topclubs hebben nood aan West-Vlaams boerenverstand

We hebben het nog niet eens over de stank van makelaars- en andere commissies: het profvoetbal is een ziekelijke miljoenenbusiness geworden. We nemen er eens de West-Vlaamse cijfers bij. Het kan geen verbazing wekken: Club Brugge, al decennia lang onverwoestbaar populair maar vooral gerund als een ambitieus, modern bedrijf, boekte 7,3 miljoen euro winst.

De andere clubs zijn verlieslatend, de een al dramatischer dan de andere: Cercle Brugge 47.100 euro, Kortrijk 720.000 euro, Zulte Waregem 1,4 miljoen euro en Oostende 9,3 miljoen euro. Sommige zaken zijn verdedigbaar: de investeringen in de infrastructuur van Essevee, de erfenis van Marc Coucke bij KVO… Maar hun spelerslonen: respectievelijk 234.503 euro, 285.255 euro, 328.332 euro en 437.981 euro. Vooral Zulte Waregem betwist de cijfers maar alla… ze blijven stuitend.

Eén dezer dagen volgt ook KVO, dan zijn vier van de vijf West-Vlaamse ‘kleine’ profclubs (we rekenen er ook SV Roeselare bij, de cijfers in 1B zijn nog dramatischer) in buitenlandse handen. Maar de cijfers worden elk jaar donkerder rood. Ons topvoetbal schreeuwt om gezond West-Vlaams boerenverstand. En zonder die fiscale voordelen. 338.007 euro? Komaan zeg…

Reageren? frank.buyse@kw.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier