111 Triatlon in Jabbeke met een nieuw parcours

Ine Couckuyt eindigde in de vorige editie van de 111 Triatlon in Jabbeke als eerste West-Vlaamse op de derde plaats.© ACR
Ine Couckuyt eindigde in de vorige editie van de 111 Triatlon in Jabbeke als eerste West-Vlaamse op de derde plaats.© ACR
Redactie KW

Op zondag 1 augustus heeft in Jabbeke voor de derde keer een 111 triatlon plaats. De wedstrijd maakt deel uit van een nieuw circuit en heeft een zo goed als volledig nieuw parcours. Er is ook een recreatieve sprinttriatlon voorzien.

De wedstrijden hebben plaats in en rond het Klein Strand en het Vrijetijdscentrum Vlamingveld in Jabbeke. Recreatief of voor de deelnemers aan ‘start to triatlon’ is er ’s morgens een rondje in de sportplas, goed voor 500 meter zwemmen, gevolgd door 20 km fietsen en 5 km lopen. Voor de iets meer ervaren atleten is er in de namiddag de 111 triatlon met 1 km zwemmen, 100 km fietsen en 10 km lopen.

In overleg met onder meer de politiediensten en na rondvraag bij atleten, werd het fietsparcours aangepast. Het is veiliger en vlotter, zonder moeilijkheden. Ook mooier, met vooral veel rijden langs het kanaal Oostende-Brugge, eerst in de richting van de kust, daarna richting Brugge heen en terug. “Het concept van een 111 is er om de nadruk te leggen op het fietsonderdeel”, legt organisator Sam Govaert uit. “Het is honderd kilometer beuken met de tijdritfiets in een non-draftingwedstrijd. Het vernieuwde parcours langs hoofdzakelijk het kanaal leent er zich toe om het verschil te maken.”

Ook het loopparcours is lichtjes gewijzigd. De zwemstart en de wisselzone blijven hetzelfde, maar het zwemmen in het Klein Strand is nu een grote ronde in de plas, in plaats van twee kleinere. Hiermee wil de organisatie de drukte in het water vermijden.

Kennismaking met triatlon

De recreatieve wedstrijd of start to triatlon moet individueel of met drie voor velen een kennismaking met de sport worden. Govaert hoopt alvast dat de coronamaatregelen tegen augustus zo zijn versoepeld dat de wedstrijden kunnen plaatshebben. Vorig jaar werd de organisatie door corona tot een aquatlon herleid.

De 111 in Jabbeke maakt door BRO.GO Sports overigens deel uit van een nieuw triatloncircuit: de BRO.GO TRIATLON CUP. Wie aan drie van de vijf wedstrijden deelneemt, komt in aanmerking voor een deel van de prijzenpot van 14.000 euro. Naast de dag uitslag komt er in alle leeftijdscategorieën een overkoepelend klassement. Atleten die vier of vijf maal deelnemen krijgen een bonus van drie punten in de laatste twee wedstrijden en kunnen zo misschien met hun naaste concurrenten het verschil maken.” Niet onbelangrijk is het ploegenklassement. De top 15 van iedere wedstrijd krijgt punten voor het ploegenklassement en kan daar zo de titel van ‘beste ploeg van het land’ mee winnen.”

Nieuwe triatlon

BRO.GO kreeg ondertussen groen licht voor de eerste wedstrijd van het circuit, op 15 mei in Lievegem. Na manches in Sint-Martens-Latem (11 juli), Jabbeke (1 augustus), Zuienkerke (21 en 22 augustus) is er de finalewedstrijd in het grensstadje Hulst op 26 september. “In het weekend van 21 en 22 augustus organiseren wij in Zuienkerke een nieuwe triatlon voor iedereen in een prachtige setting”, klinkt Govaert. “Domein Polderwind zal namelijk plaats bieden aan vijf wedstrijden verspreid over twee dagen. Op zaterdag staan twee doelgroepen op het programma, de jeugdcup van Triatlon Vlaanderen en de paratriatleten. Op zondag is er een sprinttriatlon, de vierde race van de BRO.GO Cup gevolgd door de RAES Autogroep Bedrijventriatlon met een heuse VIP party achteraf. Het moment voor bedrijven uit de buurt om sportief voor de dag te komen en te netwerken.

De slotmanche heeft plaats in Hulst. De wedstrijd heeft net als in Jabbeke plaats nabij een camping met een prachtige kreek en beschikt over een mooi fietsparcours langs de oevers van de Schelde. Voor de vijf wedstrijden van de BRO.GO Cup kan er nu reeds worden ingeschreven. (ACR)

Info: www.brogo.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier