Donderdag 9 juli, 2020

Nieuws uit Spiere-Helkijn

Zevenentwintig omwonenden tekenden eind mei een petitie tegen de bouw van het woonzorgcentrum in Helkijn, twee maanden nadat bouwheer Curando de hernieuwde bouwplannen ingediend had. "We zijn niet tégen het wzc, maar protesteren tegen de bouwlocatie van het project", zegt initiatiefnemer Jean-Pierre Maes.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Een faciliteitengemeente? Jarenlang noemden we Voeren als voorbeeld, een plek die zowat symbool stond voor de onverzoenbaarheid tussen Vlamingen en Walen. Ooit zag ik in Amerika beelden over rellen in Voeren waarbij de commentator het had over 'de burgeroorlog in België'. Wellicht verklaart dat waarom ik het van bij mijn eerste stap in de West-Vlaamse faciliteitengemeente Spiere-Helkijn niet kan laten om de taalkwestie ten berde te brengen.

In Spiere-Helkijn komt er in de nabije toekomst een nieuwe broedplaats voor kerkuilen. Dat maakte de faciliteitengemeente bekend op haar Facebookpagina. De broedplaats komt er in samenwerking met de Werkgroep voor Kerkuilen in West-Vlaanderen.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

De Velootheek, een initiatief van het Huis van Het Kind Spiere-Helkijn, moest begin april zijn feestelijke opening afblazen door de maatregelen rond de coronacrisis. Een kleine drie maanden later is het dan toch eindelijk zover, want op 23 mei opent de Velootheek voor het eerst de deuren.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.