Donderdag 9 juli, 2020

Nieuws uit Sint-Michiels

Op het kruispunt van de Koning Albert-1 laan en de Wittemolenstraat in Sint-Michiels vatte woensdagmorgen even over half tien het motorcompartiment van een personenwagen vuur.

Het parkeerterrein van het KTA Brugge werd even omgetoverd tot een sfeervolle drive-in in Amerikaanse stijl. De leerlingen van de zesde en zevende afstudeerjaren kwamen er in bubbels hun diploma afhalen en werden daarbij getrakteerd op een spektakelrijk afstudeerfeestje.

Het internaat Educa in de Brugse deelgemeente Sint-Michiels, gevestigd bij het Vrij Handels- en Sport Instituut (VHSI), ondergaat momenteel een grondige metamorfose. Opmerkelijk is dat er voor het eerst ook meisjes zullen toegelaten worden. "Alle kamers worden vernieuwd en er komt ook een nieuwe ontspanningsruimte en keuken", zegt internaatbeheerder David Deleu.

Ook vandaag was er het en der wateroverlast. Dat was ook het geval in Sint-Michiels Brugge waar de tunnel van de N31 Expresweg even over 18 uur, deels onder liep. In Ingelmunster werd Heirweg Zuid voor de tweede dag op rij zwaar getroffen door het noodweer.

Dat Anouk Van der Jeught (30) uit Sint-Michiels samenhokt met een hond, kat, konijn en tamme eend - allemaal vriendjes - kun je bijzonder noemen. Dat ze net voor haar huidige beestenboel thuis ook elf kleine eendjes grootbracht, spreekt nog meer tot de verbeelding. Dat avontuur pende de Brugse neer in een fijn kinderboek voor zowel de allerkleinsten als beginnende lezertjes. "Bij sommige eenden voel ik: die heeft nog bij mij gezeten."

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Even over 17 uur maandagmiddag gebeurde op de Koningin Albert-1 laan in Sint-Michiels een ongeval tussen een vrachtwagen en een lichte vrachtwagen. Het ongeval gebeurde ter hoogte van het kruispunt met de Chartreuseweg. De vrachtwagen verloor veel mazout, die op de rijbaan terechtkwam.

Bakker Kristof Cloet uit Sint-Michiels pleit voor meer nuance nadat coronasteun voor ondernemers in twijfel werd getrokken: "We moeten elkaars rekening niet maken. Bij een zaak zijn er heel wat kosten die een klant niét ziet."

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.