Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Sint-Kruis

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Op vrijdag 16 oktober vindt in intieme kring de plechtige uitvaart plaats van vice-admiraal Edmond Poullet. De voormalige vleugeladjudant van koning Boudewijn en gewezen stafchef van de Marine overleed vrijdag 9 oktober op 92-jarige leeftijd. Hij woonde in de Polderstraat in Sint-Kruis.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Een 50-jarige Bruggelinge heeft twee jaar effectieve celstraf gekregen voor een hele resem diefstallen op plaatsen waar zij als poetsvrouw aan de slag was.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

De voormalige kerk van het Dampoortkwartier in de Karel van Manderstraat in Sint-Kruis is nu officieel eigendom van de school IMB. Ze zullen de kerk ombouwen tot sportzaal.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Dieven hebben afgelopen weekend drie dure fietsen gestolen uit een garage langs de Damse Vaart-Zuid in Sint-Kruis (Brugge). Het gaat om twee koersfietsen en een mountainbike. "Vier andere, goedkopere fietsen lieten ze ongemoeid", aldus het slachtoffer.

In Sint-Kruis bevindt zich met De Innengaard een prachtig privédomein waar nu ook een publieke pluktuin te vinden is. Voor elke bloemenliefhebber een paradijs, waar je eigenhandig een persoonlijk boeket kan oogsten en samenstellen, van april tot en met oktober.

Ook de scholieren van het SASK in Sint-Kruis bij Brugge trokken dinsdag na lange weken en maanden terug naar school. Hun licht- en donkerblauw schooluniform werd uitgebreid met het verplichte mondmasker. De meeste maskertjes bleven effen en discreet van kleur, maar hier en daar sprong er toch eentje uit de band.