Woensdag 8 juli, 2020

Nieuws uit Sint-Kruis

Een handvol bankkantoren van BNP Paribas Fortis verdwijnt de komende drie maanden uit het West-Vlaamse straatbeeld. De filialen zullen fusioneren met nabijgelegen kantoren. "We garanderen dat mensen maximum een kwartier moeten rijden om een kantoor van BNP Paribas Fortis te vinden", klinkt het bij de bank.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

De initiatiefnemers laten maximum tweehonderd mensen per filmvoorstelling toe in openlucht. Hiervoor gaan ze van zaterdag 4 juli tot en met zondag 30 augustus werken met een online reserveringssysteem. Ook voor het filmaanbod binnen in het kasteel geldt een maximumcapaciteit.

Het al jaren leegstaande kasteel Ryckevelde, in het gelijknamige bosdomein tussen Sijsele en Sint-Kruis, opent vanaf half juli de deuren als horecagelegenheid met restaurant, feestzaal en zes vakantieflats. "We zijn al vier à vijf jaar bezig met dit project en kijken dus enorm uit naar de opening", zegt Vera Vandevelde, die samen met haar echtgenoot ook reeds de restaurants Tom Pouce en Brugge die Scone in Brugge exploiteert.

Het eerder door de coronacrisis afgelaste festival Campo Solar in Damme komt deze zomer toch terug. Evenwel in een alternatieve, kleinere vorm. "We bouwen een amfitheater waar we deze zomer twee keer per week een voorstelling zullen geven voor maximaal tweehonderd mensen tegelijk. En ja, opnieuw tussen de maïs!", zegt organisator Karel Standaert.

De kat van een koppel uit Sint-Kruis werd met een jachtgeweer beschoten. Het dier kreeg zes bolletjes in zijn lichaam, maar overleefde dat als bij wonder. "Hij zal nu wel moeten blijven rondlopen met die kogels in zijn lijf."

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

De Carrefour-site langs de Maalse Steenweg in Sint-Kruis Brugge wordt gemoderniseerd. Het Brugs stadsbestuur heeft hiervoor een omgevingsvergunning verleend. "De vergunning slaat enkel op de gebouwen van Carrefour, Lunch Garden, Media Markt en Ixina. Het concept werd uitgewerkt door ABSCIS Architecten", zegt schepen voor Ruimtelijke Ordening Franky Demon.

Basisschool De Zonnetuin in Sint-Kruis is opnieuw gestart met de leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar. Ze versterkten hun rangen met Frederik De Schepper, theaterdocent bij Skriewer. Hij bedacht een verhaal om de kinderen op een positieve manier op school te verwelkomen.