Maandag 27 januari, 2020

Nieuws uit Sint-Kruis

Hij was 22, zij was pas 18 geworden. Op 12 januari 1950 stapten Joseph 'Jef' Vanbeveren en Cecilia 'Cecile' Finaut in het huwelijksbootje. Nu is hij 92, zij vierde zopas haar 88ste verjaardag. Zeventig jaar later zijn ze nog altijd samen. Slapen doen ze op zijn kamer, haar kamer is hun living. "Elkaar vertrouwen en elkaar altijd graag blijven zien. Dat is het geheim."

De Lokaalmarkt, waar landbouwers en ambachtelijke producenten hun goederen verkopen, verhuist van de Abdijbekestraat naar de vroegere Sint-Franciscuskerk in Sint-Kruis. Het is vandaag vrijdag de laatste editie in Sint-Andries.

De West-Vlaming werkt, zoveel is zeker. Vorig jaar bedroeg het aandeel niet-werkende werkzoekenden in onze provincie slechts 4,6 procent. Dat is niet alleen 1,5 procentpunt lager dan vorig jaar, op Vlaams niveau is dat het laagste cijfer van alle provincies. Lo-Reninge scoort met 1,8 procent werkloosheid zelfs het best van alle Vlaamse gemeenten. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB.

Zaterdagvoormiddag brak er brand uit in de Vossenhoek, de voormalige slagerij op de hoek van Vossesteert en de Sint-Kruisstraat. Maarten Schoonbaert, van het gelijknamig uitvaartcentrum aan de overkant van de straat, verwittigde de bewoonster van de rookvorming op de bovenverdieping van haar pand. "Ze kon met haar twee dochters gelukkig tijdig ontkomen."

Het jaar begint met groot én goed nieuws. Vanaf volgende week is West-Vlaanderen een krant rijker. Bij jouw vertrouwde lokale krant krijg je - gratis - ook De Krant van West-Vlaanderen.

In 2020 willen de West-Vlamingen vooral meer sporten en bewegen en gezonder leven. Dat blijkt uit een onderzoek van shoppingcentrum K in Kortrijk, dat bij 1.157 provinciegenoten polste naar hun goede voornemens. "Het thema leeft zelfs zo hard dat de mensen dit keer al vóór de eindejaarsfeesten met hun gezonde plannen bezig waren", zegt sportinstructrice en voedingsdeskundige Delphine Steelandt.