Woensdag 21 oktober, 2020

Nieuws uit Sint-Eloois-Winkel

De clubs in eerste nationale waren zelf vragende partij om tijdelijk niet meer te moeten voetballen, deze middag ging de KBVB in op die vraag. Er wordt nu tot en met 8 november niet gevoetbald. Dat betekent meteen ook dat de derby tussen Mandel United en Winkel Sport van komende zondag niet plaatsvindt. R. Knokke FC moest normaal de verplaatsing naar Dender maken.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Wie voetbalt straks op Schiervelde? Die vraag houdt de KSVR-supporter al wekenlang bezig. Deze week doken er nog Zweedse investeerders op, maar die verdwenen met de noorderzon. Ook andere teams worden genoemd. Zoals Club Brugge dat met de Club YLA en Club NXT wel de potentie van Schiervelde naar waarde zou schatten. Maar de fans hopen alsnog op een door- of herstart van KSV Roeselare. Maar of die er komt...

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Rotary Izegem hoopte samen met de stad Izegem 1.010 extra orgaandonoren te strikken tegen 10 oktober. Dat cijfer werd niet gehaald, niettemin is men dik tevreden met 519 stadsgenoten die zich wel lieten overtuigen om deze stap te zetten. De Izegemse jeugdbewegingen werden ook bedankt voor hun steun.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Vijf jaar geleden werd de Izegemse Kunstacademie Art'Iz boven de doopvont gehouden. "In die vijf jaar steeg het aantal leerlingen van 1.945 naar bijna 2.500 en zette de Kunstacademie zich sterk op de kaart", zegt schepen van Kunstonderwijs Kurt Himpe (N-VA).

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Curator Yves François heeft de jongste dagen vooral extra info verstrekt aan de potentiële investeerders bij KSV Roeselare. De Waregemse curator wil vandaag nieuws. "Ook de investeerders zelf hebben woensdag als hun deadline gesteld." De wedstrijd van zaterdag op Mandel United gaat al zeker niet door wegens een coronabesmetting bij een speler van de thuisploeg.

De actie 1010 Izegem loopt op zijn laatste beentjes. Het is een initiatief van Rotaryclub Izegem in samenwerking met Stad Izegem. Het doel zit in de naam vervat: 1010 nieuwe registraties als orgaandonor in Izegem tegen de magische datum 10.10.2020. De actie is heel zichtbaar in de Izegemse straten, de website wordt massaal bezocht en de reacties op de Facebookpagina zijn hartverwarmend. Zaterdag 3 oktober kun je in de namiddag laten registreren als donor in 't Meilief in het Izegemse stadhuis.