Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Sint-Eloois-Vijve

Op vrijdagavond 23 oktober omstreeks 22.30 uur werd de zaakvoerster van frituur Fauve uit Sint-Eloois-Vijve overvallen. De uitbaatster werd verrast door onbekenden aan het kruispunt aan de Gentseweg dichtbij de Aveve. De overvallers gingen er vandoor met de volledige kassa van die avond.

Het seizoen zit er al een tijdje op voor Fleur Vandecaveye, maar van uitblazen is nog geen sprake geweest. De 20-jarige wielrenster uit Sint-Eloois-Vijve zit in haar derde jaar ergotherapie en moet nu flink wat stages afwerken.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

In 2014 maakte Jonas Rickaert (26) als 19-jarige al zijn profdebuut bij Topsport Vlaanderen-Baloise, vooral in functie van de Olympische Spelen op de piste. Zes jaar later is de naar Beveren-Roeselare uitgeweken krachtpatser uit Sint-Eloois-Vijve uitgegroeid tot een heel waardevolle kracht bij Alpecin-Fenix, de ploeg van Mathieu van der Poel. In augustus schreef hij met Dwars door het Hageland zelfs een gereputeerde semiklassieker op zijn naam.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Met haar motto 'Happy, healthy, balance' wil erkend diëtiste Eline Declercq (32) uit Sint-Eloois-Vijve komaf maken met het klassieke beeld dat mensen van een diëtist hebben. "De weegschaal wil ik liefst verstoppen in een hoekje", vertelt ze. "Het is zonde dat vrouwen hun humeur laten bepalen door dat cijfer."

Aan het einde van dit jaar stoppen Thomas Derudder en Maaike Goemaere als vertrouwde gezichten van familierestaurant Bistro Vive in Sint-Eloois-Vijve. Het koppel trekt naar het dorpje Kwaremont, waar ze het bekende eetcafé In De Zon zullen uitbaten. "Onze grote droom, al zullen we onze talrijke vaste klanten in Waregem zeker missen", vertellen ze.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

De komende jaren worden in Waregem alle kruispunten met voorrang van rechts afgeschaft. In 42 straten wordt de verkeerssituatie aangepast, zodat het meteen duidelijk is wie zich op de hoofdweg bevindt en wie niet. "Deze ingreep moet de verkeersveiligheid in de stad verhogen", maakt schepen van Verkeer en Mobiliteit Philip Himpe (CD&V) zich sterk.

Afgelopen weekend heeft Groen Waregem op verschillende plaatsen in Waregem en de deelgemeenten een straattekening aangebracht om aandacht te vragen voor veilige schoolomgevingen. De actie komt er naar aanleiding van Autovrije Zondag en het tragische verkeersongeval dat de 12-jarige Kato uit Zwevegem het leven kostte.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

De diensten toerisme en communicatie van Waregem organiseerden tijdens de grote vakantie een wandelfotozoektocht op het grondgebied van Sint-Eloois-Vijve.

Het filiaal van kledingketen C&A langs de Gentseweg in Sint-Eloois-Vijve sloot woensdagnamiddag de deuren, nadat de partner van één van de winkelbedienden positief testte op het coronavirus.