Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Sint-Eloois-Vijve

Exact één jaar geleden keurde de Waregemse gemeenteraad de vaste opstelling van een vrachtwagensluis in de dorpskern van Sint-Eloois-Vijve goed. Alleen is die een jaar na datum er nog niet terug te vinden. "We zijn alweer een stap dichterbij. In ieder geval zullen we met dit project nog altijd een pionier in Vlaanderen zijn", zegt schepen van Mobiliteit Philip Himpe (CD&V).

Deze zomer mag geen enkele zomerbar de tenten opzetten in Waregem. Enkel voor Zomerterras, de tijdelijke pop-up die geld ophaalt voor het goede doel, heeft het stadsbestuur een uitzondering gemaakt. "Een doorn in het oog van de reguliere horeca", stelde Vlaams Belang-raadslid Patrick Desmet tijdens de gemeenteraad van dinsdagavond.

De vier speelpleinwerkingen die Waregem rijk is, krijgen in coronatijden een extra duwtje in de rug. Gedurende de hele maand biedt het stadsbestuur gratis attracties voor de kinderen aan, zoals een groot springkasteel en opblaasbare sumopakken. "Met deze kindvriendelijke blikvangers creëren we extra speelwaarde voor de speelpleinwerkingen", klinkt het.

Alle zesdejaars van het stedelijk basisonderwijs tekenden samen met hun ouders present in het Regenboogstadion voor de proclamatie en afhaling van hun diploma lager onderwijs. Met de academische Oxfordcap of mortarboard op stapten de twaalfjarigen per school naar het gelegenheidspodium aan de rand van het voetbalveld.

Na weken van onduidelijkheid hebben de organisatoren van de jaarlijks terugkerende Zomerbar Waregem goedkeuring gekregen om open te gaan. Voor de gelegenheid krijgt de pop-up wel een andere naam: Zomerterras Waregem. In ieder geval zal je gedurende vijf weekends kunnen genieten van een drankje langs de Leie in Sint-Eloois-Vijve.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Op dinsdag 23 juni worden mantelzorgers in de bloemetjes gezet op de Dag van de Mantelzorg. "Ik doe het niet voor het schouderklopje", zegt Marleen Vanwynsberghe (57) uit Sint-Eloois-Vijve. "Ik zorg voor mijn ouders omdat me dat een goed gevoel geeft. Uiteindelijk heb ik maar één paar ouders en voor hen wil ik graag goed zorgen."