Zaterdag 24 oktober, 2020

Nieuws uit Sint-Andries

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Nog geen twee weken nadat Jeroen Decoster uit Sint-Andries (Brugge) een nieuwe bakfiets kocht, is die al gestolen. "Hij was aan de muur vastgemaakt, maar ze sneden twee sloten door", zegt de jongeman ontgoocheld.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Door de coronamaatregelen is het voor organisator Jovan niet mogelijk om de rommelbeurzen te laten doorgaan. Er stonden nog beurzen gepland in Sint-Andries, Jabbeke, Oudenburg, Zedelgem en Izegem.

Profrenner Jens Keukeleire (31) gaat zondag op zoek naar een klassieke zege in Gent-Wevelgem. Maatje Jelle Wallays (31) moet jammer genoeg langs de zijlijn toekijken. En profroeier Niels Van Zandweghe (24) doet in Polen een gooi naar een EK-medaille. De drie zullen dit weekend ongetwijfeld elkaars prestaties op de voet volgen, want tijdens de lockdown trokken ze geregeld samen op pad. Met de fiets uiteraard. "Dat Niels een stukje kan hardrijden, was geen verrassing."

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

De arbeider die twee weken geleden een betonblok van 1.300 kilogram op zijn hand kreeg, ligt nog steeds in het ziekenhuis. Frederik (31) verloor vijf vingers door het ongeval. "Ik ben op niemand kwaad. Dit was brute pech."

Tot en met vorig seizoen gaf het Cultuurcentrum Brugge door middel van de concertreeks 'Daverend/Unplugged' kansen aan (Groot-)Brugse artiesten en bands om live op te treden in Cultuurzaal Daverlo, gelegen in de Brugse deelgemeente Assebroek.

Het stedelijk domein Beisbroek vormt samen met de aangrenzende domeinen Tudor en het Chartreusinnenbos een belangrijke groene long voor de Bruggeling. In de komende drie jaren zal het bosgebied nog uitgebreid worden. Om de sfeer van rust en natuur te verhogen, zal een geluidsbuffer aangelegd worden langs de E40.

Club is gehaast, Cercle is wantrouwig en buurtbewoners verzetten zich. Alles, zo zegt burgemeester Dirk De fauw op de vooravond van de Brugse derby zondag, hangt af van de uitspraak van de Raad van State over de gronden langs de Blankenbergse Steenweg. "Is die positief, dan kunnen we voor alle partijen iets moois uitwerken. Anders zitten we zowel voor Cercle als voor Club met een groot probleem."

Voor zijn laatste drie jaar middelbaar onderwijs trok de 15-jarige prins Filip naar de Abdijschool van Zevenkerken in Loppem. Onze huidige vorst moest er Nederlands leren. Filip kreeg voor zijn taalbad de Brugse Micheline Decloedt voorgeschoteld. "Of dat een eer was? Goh, die jongen moest ook opstaan en gaan slapen", blikt ze nuchter terug.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.