Donderdag 9 juli, 2020

Nieuws uit Sint-Andries

Herman Rotsaert, die tegenover het advocatenkantoor van Dirk De fauw in Sint-Andries (Brugge) woont, zat buiten op zijn terrasje tijdens de moordaanslag op de Brugse burgemeester. Hij zag alles gebeuren. "Alles ging zo ontzettend snel. De man zei geen woord tegen de burgemeester en vloog meteen op zijn keel af", zegt de man.

Normaal zat Bruggeling Niels Van Zandweghe (24) nu in de laatste rechte lijn naar de Olympische Spelen in Tokio, waar hij met roeipartner Tim Brys een medaille in de lichte dubbeltwee ambieerde. Zoë Casteels (24), een Oost-Vlaamse roeister, wilde haar vriend in Japan gaan aanmoedigen en daarna een opleiding bij de politie aanvatten. De coronacrisis besliste er anders over. Hij krijgt in 2021 een nieuwe kans, zij geeft sinds begin juni les in een Brugse school.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Een 23-jarige Bruggeling heeft 80 uur werkstraf gekregen voor een handtasdiefstal bij Paris Londres in Sint-Andries. De man was er pas aan de slag.

32 leerlingen van het vierde leerjaar van basisschool Sint-Lodewijkscollege in Sint-Andries moeten verplicht twee weken in quarantaine. Dat werd beslist nadat een leerling van één van de klassen positief testte op het coronavirus. "Ze zullen net voor het einde van het jaar terug kunnen komen", klinkt het.

De politie heeft de exhibitionist die al enkele keren toesloeg op de parking van Beisbroek in Sint-Andries kunnen vatten. De man stond zaterdagmorgen opnieuw te masturberen in het bos. Hij kon ingerekend worden en bekende meerdere feiten.

De politie is op zoek naar een man die al twee keer opgemerkt werd terwijl hij zichzelf aan het bevredigen was op de parking van Beisbroek in Sint-Andries. De slachtoffers gaven telkens ongeveer dezelfde omschrijving. Dus de politie gaat er dan ook van uit dat het twee keer om dezelfde man ging.

De Brugse moskee, die zo al uit haar voegen barst, zal door de veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus helemáál te klein zijn voor het vrijdaggebed. "Daarom opent de moskee vanaf maandag alleen voor de gewone vijf gebeden per dag", aldus Ria Peene.

Op 30 juni is het 60 jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd. Daarvoor was het Afrikaanse land vele tientallen jaren lang een Belgische kolonie. Tot aan 1908 was koning Leopold II beheerder van Kongo-Vrijstaat, daarna viel het in handen van de Belgische Staat. Historicus Paul Van Damme uit Loppem brengt nu het fotoboek 'Wit-zwart in zwart-wit' uit. Daarvoor spitte hij doorheen vele duizenden foto's uit het Congo van toen waarop blanken naast zwarten staan. Een opvallend tijdsdocument over een donkere periode.

Dat na corona nu de waterschaarste de mensen bezighoudt, blijkt ook uit de melding die Roger Lievens uit Sint-Andries ons toestuurde. De man zag op zijn wandeling hoe een tankwagen van de firma Verhaege Cleaning in Ter Straten een volle tank met water loste in het riool.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.