Zondag 5 juli, 2020

Nieuws uit Schuiferskapelle

Ruim 22 jaar nadat restaurant De Welriekende Dreef in Schuiferskapelle uitbrandde, brengen de vroegere uitbaters in samenwerking met Vip & Fan en Artifex Events weer leven op het prachtige natuurdomein. Dat doen ze met Swaré Amuzé. Tenminste, als het stadsbestuur zijn toestemming geeft.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

In het kader van Buurten op den Buiten krijgen 13 lokale projecten in landelijke West-Vlaamse gemeenten projectsubsidies van de Koning Boudewijnstichting. De focus ligt op projecten die de sociale cohesie tussen buurtbewoners versterken en zo de buurt levendig houden. Elk project ontvangt tussen de 750 en 5.000 euro.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."

In deze tijden waarin de scholen gesloten zijn, moeten de leerkrachten inventief zijn om op een leuke manier in contact te blijven met hun leerlingen. Dit doet ook Lisa Dhont die als kleuterjuf in De Dorpsparel in Schuiferskapelle 20 kleuters onder haar hoede heeft. Ze begon met videochatten.

De dorpsraad van de deelgemeente van Tielt laat weten dat ze de traditionele juni-kermis, die normaal zou plaatsvinden van vrijdag 12 juni tot en met 14 juni, afgelasten.

Westtoer noteerde in april topcijfers voor het recreatief fietsen in West-Vlaanderen. Met een totaal van ruim 900.000 fietsers op het fietsnetwerk doet april het ruim 70 procent beter dan april vorig jaar. Op topdagen werden vorige maand meer dan 50.000 recreatieve fietsers per dag genoteerd. De cijfers zijn gebaseerd op de vaste fietstelinstallaties langs de fietsnetwerken in de provincie.