Moordenaar huisarts Patrik Roelandt: “Ik weet niet waarom ik het deed”

Redactie KW

Het motief van Danny Samyn om de huisarts Patrik Roelandt te doden, blijft onduidelijk. De beklaagde zei woensdag voor de correctionele rechtbank in Kortrijk dat hij niet weet waarom hij de dokter vermoordde met een messteek.

Na de getuigenis van de wetsdokter kwam Danny Samyn zelf aan het woord. Hij gaf een verwarde uitleg. “Ik weet niet waarom ik het gedaan heb”, zei hij. Hij kwam op controle, en toen volgde de fatale slag.

Geen discussie of woordenwisseling vooraf

Volgens de beklaagde had hij de dokter gebeld, omdat hij verging van de pijn in zijn rug en in schouder. Die kwam na 15 uur aan en gaf Samyn mee dat hij pijn had, omdat hij te veel cortisoneprikken had gekregen. Samyn verklaarde dat hij boos was met die vaststelling. “Ik heb hem een vuistslag gegeven, in een opwelling. Er ging geen discussie vooraf, geen woordenwisseling.” Over de messteken rept Samyn met geen woord. “Hij merkte niet op dat ik het mes nam.” Samyn blijft erbij dat hij de dokter neerstak toen hij neerlag, ook al beweerde de wetsdokter dat dat niet mogelijk is.

De rechtbank stelde ook vast dat Samyn enkele dagen voordien 5.935 euro had overgebracht van het ene spaarboekje naar een andere. Hij had ook twee keer 3.000 euro cash afgehaald en op 1 december, de dag van de moord, maakte hij nog 1.000 euro over naar zijn zoon. “Voor zijn verjaardag, op 12 december”, aldus Samyn.

Opgenomen in ziekenhuis

Er stond ook een gepakte tas klaar met foto’s, tekeningen en kleren. “Tegen dat ik naar het ziekenhuis moet”, aldus Samyn. Hij was tien maanden vooraf opgenomen geweest en toen had hij geen tas bij. “Die tas stond er twee, drie weken”, antwoordde Samyn op de enige vraag van de burgerlijke partij. De rechtbank liet het daarbij.

Rond de middag begonnen de pleidooien van de burgerlijke partijen. Dat zijn er drie: een voor de weduwe en grootmoeder, een voor de dochters en een derde voor andere familieleden.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.