“Koud? Het is toch winter!”

Redactie KW

“Een week thuis blijven, wat denk jij wel? Onze producten moeten verkocht geraken, hé. We willen ook onze vaste klanten niet in de kou laten.” Het is hartverwarmend om horen en zien hoe marktkramers in de bijtende vrieskou hun goed humeur niet verliezen. “Koud? Het is toch winter!”

Dit artikel maakt deel uit van ons ‘Dossier Vrieskou’.

Die dinsdagmorgen op de Wapenplaats in Wakken: de markt met de driehoekige aanleg vormt de centrale plaats in deze gemeente. Zeker vanaf 1562 heeft de wekelijkse marktdag op dit plein plaats, in de 17de eeuw bekend als Coorenmarkt, gelegen tegenover de Garenmarkt, die zich aan de westkant van het centrum situeerde.

De thermometer wijst 3 graden onder nul aan. De wind maakt het berekoud, gelukkig is er nog de zon, die de dinsdagmarkt toch wat kleur geeft. Goed beschut tegen de ijzige wind schurken de kramen zich tegen elkaar. De vaste klanten zijn er, maar die doen vlug hun boodschappen en snellen dan weer naar hun warme thuis. De marktkramers blijven achter, maar volharden. De kou verbijtend.

Geert Vanlaere. (Foto LVA)
Geert Vanlaere. (Foto LVA)

“Wat moeten we doen? We kunnen toch niet een hele week thuisblijven. Onze producten moeten verkocht geraken. Er is wat minder volk, ja. Maar de vaste klanten zien we toch.” Marleen Goemaere en Christ Depraetere staan er warm ingeduffeld bij. Dikke truien, warme wintervesten, een kan thee en een kan koffie binnen handbereik. Het koppel uit Anzegem doet al 30 jaar de markten, met groenten en fruit. “In weer en wind, warm of koud. We zijn er altijd. We willen onze vaste klanten niet in de kou laten staan. En het zonnetje schijnt. We zijn ook positief en doen het nog altijd even graag.”

Sociaal contact

Rik Stockman. (Foto LVA)
Rik Stockman. (Foto LVA)

Ook vishandelaar Geert Vanlaere uit Ruiselede is heel warm gekleed en bedient de klanten met de glimlach. “We staan nu bijna 45 jaar op de markten, mijn zoon helpt ook mee. Ik hou van de markten, van het sociaal contact. Het is elke keer iets anders, je komt elke dag op een andere plaats. ‘s Morgens gaan we op café vlug een koffietje drinken. Nee, een druppeltje hoort daar niet meer bij. We zijn ook met grote marktwagens op de baan, hé. Koffie hebben we ook bij de hand en warm gekleed zijn. Het helpt ook als je bezig blijft. Maar ook de vis is koud, dus dat is even wat minder. De vaste klanten blijven komen, maar je merkt wel dat het marktbezoek afneemt. Het zijn vooral de ouderen die nog langskomen, maar we blijven ervoor gaan. Zeker weten.”

Stefaan Muylle. (Foto LVA)
Stefaan Muylle. (Foto LVA)

Weggedoken in warme jassen en mutsen halen klanten vlug het broodnodige op en gaan weer weg. “Het is koud, maar gezond weer”, lacht Rik Stockman, die in de buurt woont. “Ik werkte vroeger als tuinier en was veel buiten, ook in de koude. Ik laat het niet om naar de markt te komen. Ik ben vrijgezel en maak graag een praatje. Na enige tijd beginnen de marktkramers je ook te kennen en dat schept een band.” Minder leuk is het ook voor postbode Stefaan Muylle uit Meulebeke. “We zijn goed gekleed, maar het moeilijkste is om de vingertoppen warm te houden.” (LVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.