Hugo Claus neemt tien jaar na zijn dood Bozar in

Redactie KW

In het Brusselse museum Bozar loopt 10 jaar na zijn dood een tentoonstelling die het werk van de meest gelauwerde Belgische schrijver, Hugo Claus, bekroont.

‘Hugo Claus, Con amore’ is geen klassieke overzichtstentoonstelling, maar een expositie vol werken die de liefde voor het werk van Claus toont. Con amore was daarmee een titel waarover niet lang moest nagedacht worden. Temeer omdat Claus zijn brieven vaak met die woorden onderschreef.

In acht thematische hoofdstukken zoals ‘Un flamand à Paris’ of ‘Rebel zonder kousen’ belicht curator en vriend Marc Didden het rijke oeuvre van Claus aan de hand van archiefstukken, originele handschriften, foto’s, filmfragmenten en kunstwerken van andere artiesten. Het gaat om werken van bekendere schilders zoals Ensor, Appel, Tuymans en Borremans, maar er zijn ook Clausiaanse werken van onbekende jonge artiesten die Claus nooit heeft gekend of gezien. Die jonge werken benadrukken dat het een tentoonstelling voor Claus is.

Het sluitstuk van de tentoonstelling is een bibliotheek met tientallen boeken en vertaalde titels van Claus als bewijs van zijn grootsheid. In die bibliotheek bevindt zich een nooit eerder vertoond schetsboekje waarin Claus naar het einde van zijn leven toe 160 nieuwe tekeningen maakte.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.