Filmpje van agenten op Facebook riskeert hotelier uit Blankenberge fikse schadeclaim te kosten

Redactie KW

Hotelier Luc Fourier filmde eind november twee agenten die hem tijdens het laden en lossen op de bon wilden zwaaien, en postte dat filmpje vervolgens op Facebook. Een inbreuk op het portretrecht, en dus hangt er de man een schadeclaim van 500 euro boven het hoofd.

Maar hij is niet van plan om te betalen. “Aangezien er een proces-verbaal werd opgesteld, is het toch de rechtbank die moet beslissen of hier gevolg aan wordt gegeven?”

“We zijn momenteel de Aquilon aan het verbouwen en ik was van daaruit met stoelen over en weer aan het rijden naar de Malecot, ons ander hotel in de Langestraat. Dat was eind november, de los- en laadzone was nagenoeg leeg. Maar de politie vond het dus blijkbaar toch nodig om moeilijk te doen. Ik voelde me geviseerd”, zegt Luc Fourier, die de twee agenten filmde en die video vervolgens postte op Facebook. “Omdat ik vond dat ze zich nogal agressief opstelden, en ik zag ook echt het probleem niet. Ze hebben mij trouwens op geen enkel moment gevraagd om te stoppen met filmen.”

Volgens Ethias, de verzekeraar rechtsbijstand van de politiezone, is zijn daad echter in strijd met de wetgeving inzake de bescherming van het privéleven en pleegde hij door dat filmpje te posten een ernstige inbreuk op het portretrecht. De man haalde de beelden naar eigen zeggen wel een dag later alweer van het internet. “Want hoewel ik mijn filmpje in een besloten groep had gepost, was ik een beetje overdonderd door de vele reacties”, aldus Fourier, die nu via verzekeraar Ethias het voorstel kreeg om zijn overtreding in der minne te regelen. “Ik betaal gewoon een schadevergoeding uit van 250 euro per agent. Zo niet, dan vervalt die minnelijke regeling en lopen de kosten verder op. Maar aangezien er een proces-verbaal werd opgesteld, is het toch de rechtbank die beslist of hier al dan niet verder gevolg aan wordt gegeven? Het lijkt erop dat Ethias nu zelf rechter probeert te spelen“, klinkt het. Fourier is dan ook niet van plan om te betalen. “Ik heb over portretrecht zelf een en ander opgezocht, en het lijkt me dat hiervan in dit geval geen sprake is: die agenten voerden een openbaar ambt uit als publieke personen. Dergelijke klachten worden daarom meestal geseponeerd.”

Filmpje van agenten op Facebook riskeert hotelier uit Blankenberge fikse schadeclaim te kosten

“Je moet alleen wel het onderscheid maken tussen een strafrechtelijke vervolging, waarover het parket zich inderdaad moet uitspreken, en een burgerlijke vordering: als ik morgen een deuk in jouw wagen rijd, dan kan jij via je verzekeraar de geleden schade ook zonder tussenkomst van de rechtbank op mijn verzekering proberen te verhalen”, reageert Ethias-woordvoerder Serge Jacobs.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier