Vrijdag 30 oktober, 2020

Nieuws uit Rumbeke

Vlak onder de kerktoren is begin oktober een Vaporshop geopend, een dampwinkel met e-sigaretten, e-liquids en accessoires. De winkel is een samenwerking tussen Vaporshop en Gerd Loncke.

Onlangs verscheen 'Als sneeuw voor de dood', een tweede thriller van de Rumbeekse auteur Jilly Olivier (30). Deze keer is de Mount Everest het decor van haar meeslepende verhaallijn.

AZ Delta heeft voor een week de reguliere, planbare ingrepen vooruitgeschoven. "De cijfers zijn niet goed, dus moeten we nu ons ziekenhuis reorganiseren naar de maximale opvang van de Covid-19-patiënten. We maken ons sterk dat we daarin zullen slagen, maar daarvoor moeten ingrepen die kunnen uitgesteld worden zeker al een week wijken", zegt algemeen directeur Johan Hellings. "Maar we blijven paraat voor onze bevolking. Wie dringend medische zorgen nodig heeft, kan zeker bij ons terecht."

Ook in tijden van corona en zéker nu gaat De Krant van West-Vlaanderen op zoek naar dé Krak van jouw gemeente. Al voor de twaalfde keer zet deze krant mensen in de bloemetjes die het voorbije jaar het verschil gemaakt hebben. Wie verdient de ultieme erkenning in jouw gemeente?

West-Vlaanderen voert tijdens de herfstvakantie een mondmaskerplicht in op de zeedijk. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé donderdag na overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters. De regel geldt enkel voor de zones van de zeedijk binnen de bebouwde kom. Daarnaast worden alle deur-aan-deuractiviteiten rond Halloween of andere festiviteiten verboden.

Het aantal coronabesmettingen in de West-Vlaamse woonzorgcentra blijft voorlopig enkel stijgen. Op woensdag 28 oktober zijn 543 bewoners in woonzorgcentra positief bevonden op het virus, bij 150 anderen is een sterk vermoeden van covid. Ook het personeel wordt almaar vaker getroffen. In Oost-Vlaanderen en zeker in Antwerpen is de situatie echter nog ernstiger.

Het aantal rusthuisbewoners en personeelsleden in West-Vlaamse woonzorgcentra dat besmet raakt met het coronavirus blijft stijgen. Uit de nieuwe weekendcijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat 642 bewoners positief testten of dat er een vermoeden van covid is. Maar wat het meest zorgen baart: het aantal overlijdens in de woonzorgcentra kent de afgelopen dagen een enorme stijging.

22 West-Vlaamse ondernemingen ontvangen dinsdag 27 oktober het SDG Pioneer-certificaat van UNITAR, het United Nations Institute for Training and Research. 88 bedrijven werden minstens drie jaar door Voka begeleid om intensief in te zetten op elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. "Dit toont aan dat we niet alleen in woorden, maar ook in daden inzetten op een duurzame transformatie van onze economie", zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen.

Ook in het hoger onderwijs moeten dringend strengere maatregelen komen, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Hij pleit ervoor om ook in West-Vlaanderen code rood te hanteren. "De studenten zijn de leeftijdsgroep met het hoogste aantal besmettingen. We moeten er alles aan doen op onze ziekenhuizen en economie te redden."

Jan Vergote werd door de letter- en toneelgilde De Vereenigde Vrienden voorgedragen voor het Ereteken voor Cultuurverdienste van de stad. De feestzitting had afgelopen zaterdag 17 oktober plaats in cc De Spil. Een gesprek met Jan Vergote die amateurtoneel ademt.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.