Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Ruiselede

Sociaal bewogen en actief op heel wat domeinen. Zo is Marnix Van Daele (54) uit de Bruggesteenweg in Doomkerke. Als geen ander moest hij lijdzaam de repercussies van de coronapandemie ondergaan. Zowel op professioneel vlak, als hoogleraar aan de UGent, als in zijn vrije tijd, tijdens zijn vele engagementen.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Na het succes van seizoen 1 komt er een vervolg op de human interest-reeks Ooit Vrij. VIER ontgrendelt opnieuw de gevangenis en volgt in het tweede seizoen zowel gedetineerden als geïnterneerden binnen én buiten de muren van de gevangenissen van Brugge, Ruiselede, Leuven Oudenaarde en Wortel. In Brugge wordt gefocust op de vrouwenvleugel, in Ruiselede op het landbouwbedrijf.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Tot 15 oktober kon je nog een kandidatuur voor de aanwerving van een technisch assistent Infrastructuur bij de gemeente indienen. Erik Vanoverbeke, die begin november 60 jaar wordt, ruilt immers de technische dienst in voor een langverwacht pensioen.

Kobe Vanderbeke, die op 27 oktober 17 jaar wordt, heeft zijn start als jockey in de paardensport allerminst gemist. De zoon van Bjorn en Melisa Haeck wist de afgelopen maanden drie keer met de hoofdprijs te gaan lopen. Hij droomt ervan om als jockey te kunnen doorbreken in het buitenland.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Bewegen blijft het motto in de huidige coronatijden. Dat besef deelt en bezielt ook wandelclub WSV De Molenstappers. Er kan nog tot zondag 18 oktober gestapt worden op twee wandeltochten van 6 en 12 km, aangeduid met de rood en witte pijlen, het handelsmerk van de club van voorzitter Frans Debouck.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Om de verkeersveiligheid voor de schoolgaande jeugd te verhogen gaat de gemeente geen enkele kans uit de weg.

Tijdens de laatste bestuursvergadering van Femma gaf voorzitster Caroline De Groote officieel de fakkel door aan haar opvolgster Inge Slock (52), partner van Koen Defauw. Ze wonen in de Bruggestraat. Inge neemt dit voorzitterschap op samen met haar twee vriendinnen Inge Opdecam en Stefanie Verstraete.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.