Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Ruddervoorde

Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft zaterdag in Ruddervoorde de tweede manche in de Superprestige veldrijden gewonnen. De donderdag 23 jaar geworden West-Vlaming bleef Toon Aerts en de Nederlander Lars van der Haar voor.

Ceylin Alvarado heeft de Superprestige in Ruddervoorde op haar naam gebracht. In een spannende wedstrijd maakte ze het verschil in de slotronde in de zandstrook en haalde ze het voor Annemarie Worst en Lucinda Brand. Eerder bracht Alvarado ook al de openingsmanche op haar naam in Gieten. Laura Verdonschot finishte als eerste Belgische op een zesde plaats.

'1, 2, 3, 4, hup naar achter, hup naar voor. 1, 2, 3, 4, even rust en dan weer door'. Met de ochtendgymnastiek van Samson en Gert werd de Dag van de Jeugdbeweging gestart in de vrije basisschool op de Baliebrugge in Ruddervoorde.

Anja Nobus is opnieuw uitstekend aan het crossseizoen begonnen. Van haar eerste vier wedstrijden wist de 46-jarige veldrijdster er drie te winnen. Daar ééntje aan toevoegen, zal niet voor dit weekend zijn. Morgen gaat de Waardamse namelijk van start tussen de elite in Ruddervoorde.

Er zijn nog zekerheden in het vreemde jaar 2020. Dat Kenny Roelandt zonder ongelukken goed is voor een pak ereplaatsen in de Vlaamse B-crossen bijvoorbeeld. De veldrijder uit Bekegem is al jaren een vaste waarde bij de elitecrossers zonder contract en is ook nu weer uitstekend aan het seizoen begonnen.

Jawel, het is zover: zaterdag is Ruddervoorde-Baliebrugge het decor voor de tweede Superprestigecross van het nog prille seizoen. Echt enthousiast zijn de organisatoren niet. "Ik zal content zijn als het zaterdagavond is en we de hele boel weer kunnen afbreken. Want de cross is morgen gepasseerd en ons geld zijn we kwijt." Een reden te meer om te kijken.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Haar iPhone en een brede glimlach, meer heeft ze niet nodig om de Club-fans te verblijden. De 27-jarige Justine Rombaut uit Ruddervoorde is op sociale media hét gezicht van Club Brugge. Dat de landskampioen ook online zo'n sterk merk is - met een bijna niet te overbruggen voorsprong op de andere clubs - is mee aan haar te danken. "Ik merk dat de supporters appreciëren dat ik iemand van de streek ben."

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De 33-jarige man uit Zwevezele die dinsdagavond om het leven kwam bij een verkeersongeval in Ruddervoorde werkte als ceo bij West Deco NV. "Hij groeide door de jaren heen uit van een collega tot een vriend", zegt de aangeslagen zaakvoerder.

De jongeman uit Gistel die eind vorig jaar een ongeval veroorzaakte waarbij Emilie Stevens (20) uit Ruddervoorde om het leven kwam, heeft in beroep twee jaar cel gekregen, waarvan de helft met uitstel. In eerste aanleg was dit nog drie jaar, waarvan twee effectief. De ouders zijn bijzonder ontgoocheld. "Dit is een regelrechte kaakslag."

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Op de E403 net voor de afrit Ruddervoorde gebeurde dinsdagmiddag rond half zes in de richting van Kortrijk een ongeval. Daarbij waren een personenwagen, een auto met aanhangwagen en een bestelwagen betrokken.

Dansen mag nog niet, en om 1 uur zal het feest er sowieso opzitten. Maar toch. Er wordt dit weekend getrouwd en die huwelijken zullen worden gevierd. Zeker bij William en Dirk, na twaalf jaar liefde en drie jaar verloving, klaar voor de grote stap. "We gaan onze gasten niet voortdurend op de maatregelen wijzen of op de vingers tikken. Iedereen die komt, weet hoe het zit."

De voorbije coronaperiode heeft een zeer grote invloed gehad op de werking binnen het woonzorgcentrum Ter Luchte in Ruddervoorde en meer bepaald bij de vrijwilligers.