Donderdag 16 juli, 2020

Nieuws uit Roeselare

Om (ex-)kankerpatiënten aan de noodzakelijke zorg te helpen die ze verdienen. Omdat het maar enkele uurtjes duurt. Om de mensen uit je buurt te leren kennen. Omdat het leuk is om te doen. Genoeg redenen om tijdens het komende 26ste plantjesweekend van 18 tot 20 september mee plantjes aan de Roeselaarse warenhuizen te verkopen voor Kom op tegen Kanker.

Na dertig jaar zwaait Jozef Reynaert (82) af als voorzitter van schaakclub De Torrewachters. Hij wordt opgevolgd door de half zou oude Steven Keirse. Die krijgt onmiddellijk een uitdaging voorgeschoteld. Door corona mag er momenteel nog niet geschaakt worden.

Het zat er door de coronacrisis al een hele tijd aan te komen en nu is het dus ook officieel: er komt dit jaar geen 20ste editie van WestSprint, het prestigieuze regelmatigheidsklassement van De Krant van West-Vlaanderen dat al sinds 2001 de beste jeugdwielrenners uit deze provincie in de bloemetjes zet.

Vijf Bulgaren die vanuit Noord-Franse zigeunerkampen op strooptocht trokken langs bestelwagens in Zuid-West-Vlaanderen zijn dinsdag 14 juli door de Kortrijkse strafrechter veroordeeld tot effectieve celstraffen van 12 tot 37 maanden. In de nacht van 15 op 16 december 2019 konden vier van hen op heterdaad betrapt worden in Moorslede. Sindsdien verblijven vier van hen in de cel.

De komende jaren staan er verschillende uitbreidingswerken op het programma bij KSA Wytewa Roeselare. De chalets op de site van het Klein Seminarie zijn vervallen en te klein geworden. Daarom maken ze werk van een nieuw gebouw op de huidige locatie en kunnen ze vanaf 2022 op de site gebruik maken van 't Molengat. In tussentijd kunnen ze in oude gebouwen van het CVO in de Kokelaarstraat terecht.

Wist je dat je in België een aquaduct met Romeinse allures kan bezoeken? En dat er zelfs een stuk verlaten snelweg verborgen ligt waar je kan picknicken en fietsen? West-Vlamingen Bart Vanacker (39) en Reinout Bossuyt (35) gaan op zoek naar zulke vergeten plekken. Avonturiers willen ze zich niet noemen. Eerder verhalenvertellers, of ontdekkers. Na 'Verdwijnend België' is er nu 'Atlas van Vergeten België'. 68 tips voor je staycation!

Hij leek geboren voor het geluk, Jempi Monseré. Wie kan er namelijk zeggen dat hij op zijn 21ste, op 16 augustus 1970 in Leicester, wereldkampioen op de weg is geworden door onder meer Eddy Merckx achter zich te laten? De Roeselarenaar uit Krottegem deed het. Amper zeven maanden na zijn gouden medaille verongelukte Monseré in zijn regenboogtrui tijdens een koers in Retie. "Jean-Pierre vond dat doodnormaal, wereldkampioen worden op zijn 21ste. Hij leefde gewoon als een wervelwind. Aan 200 kilometer per uur. Tot die vijf laatste, fatale seconden op de Turnhoutsebaan..."