Vrijdag 30 oktober, 2020

Nieuws uit Roeselare

De 34-jarige Maaike Clarysse en haar partner Siebe Snaet zijn al jaren fervente reizigers. Velen dachten dat daar een einde zou aan komen met de geboorte van hun zoontje Eppo, maar niets is minder waar. Het gezin vertoefde het voorbije anderhalve jaar al in Cuba én Australië. "Ik wil onze ervaringen delen, maar de blog is niet beperkt tot mensen met kinderen", aldus de Roeselaarse.

Onlangs verscheen 'Als sneeuw voor de dood', een tweede thriller van de Rumbeekse auteur Jilly Olivier (30). Deze keer is de Mount Everest het decor van haar meeslepende verhaallijn.

Het aantal Covid-19-patiënten dat donderdag 29 oktober (14 uur) werd verzorgd in AZ Delta bedroeg 160. Een dag ervoor waren dat er nog 146. 22 mensen krijgen intensieve zorgen. Er viel in de aflopen 24 uur ook nog één overlijden te noteren. Ondertussen besliste AZ Delta om volgende week geen niet-dringende ingrepen te doen. Algemeen directeur Johan Hellings roept ook op om de maatregelen strikt te blijven volgen.

AZ Delta, met campussen in Roeselare, Torhout en Menen, schuift vanaf volgende week heel wat ingrepen (minstens) een week door. "Het gaat om niet-dringende, planbare ingrepen. Maar soms ook om kankerchirurgie en ingrepen die hevige pijn moeten verhelpen", verduidelijkt dr. Paul Pattyn, diensthoofd chirurgie. Maar de arts maakt zich ook sterk dat iedereen geholpen zal worden. "We moeten nu even die curve afplatten. Daarom een oproep aan iedereen om de maatregelen strikt te volgen."

AZ Delta heeft voor een week de reguliere, planbare ingrepen vooruitgeschoven. "De cijfers zijn niet goed, dus moeten we nu ons ziekenhuis reorganiseren naar de maximale opvang van de Covid-19-patiënten. We maken ons sterk dat we daarin zullen slagen, maar daarvoor moeten ingrepen die kunnen uitgesteld worden zeker al een week wijken", zegt algemeen directeur Johan Hellings. "Maar we blijven paraat voor onze bevolking. Wie dringend medische zorgen nodig heeft, kan zeker bij ons terecht."

Ook in tijden van corona en zéker nu gaat De Krant van West-Vlaanderen op zoek naar dé Krak van jouw gemeente. Al voor de twaalfde keer zet deze krant mensen in de bloemetjes die het voorbije jaar het verschil gemaakt hebben. Wie verdient de ultieme erkenning in jouw gemeente?

West-Vlaanderen voert tijdens de herfstvakantie een mondmaskerplicht in op de zeedijk. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé donderdag na overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters. De regel geldt enkel voor de zones van de zeedijk binnen de bebouwde kom. Daarnaast worden alle deur-aan-deuractiviteiten rond Halloween of andere festiviteiten verboden.