Zondag 12 juli, 2020

Nieuws uit Rekkem

In het kader van het zomerprogramma Boulevard Solar van de stad Menen maakte streetartkunstenaar Resto de voorbije week een muurschildering op de gevel van een woning langs de Tuinwijk 52 in Lauwe.

Geen traditionele proclamatie, geen eindejaarsfeestjes. Vreemde laatste schoolweken en een zomer die er helemaal anders uitziet dan gepland. Hun laatste jaar zal voor altijd gelinkt worden aan 'corona' en 'lockdown', maar hoe kijken afstuderende jongeren zelf naar het afzwaaien?

De coronacrisis heeft verregaande gevolgen, niet in het minst voor de sport-, jeugd- en cultuursector. De Vlaamse regering maakte recent middelen vrij om het verlies in die sectoren deels te compenseren. In Menen verscheen daardoor meer dan 500.000 euro op de rekening. "Als een van de eerste gemeenten in Vlaanderen zorgen we er dan ook voor dat dit geld meteen kan doorstromen naar de verenigingen", klinkt het bij een tevreden burgemeester Eddy Lust.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Maandagnamiddag kwam het op de kluifrotonde tot een aanrijding tussen een personenwagen en een vrachtwagen. Hoewel niemand gewond raakte, resulteerde het ongeval nagenoeg meteen in heel wat verkeershinder.

Menen stelde onlangs zijn nieuwe huisstijl voor, een stijl die staat voor kleur. Deze kleuren worden nu aangewend in het nieuwe coronaproof zomeraanbod voor Menen, Rekkem en Lauwe dat samen met het CC De Steiger gerealiseerd wordt onder de noemer Boulevard Solar.

De spreekwoordelijke kurk is eraf! Vandaag start de volgende fase van de federale exitstrategie en ook cafés en restaurants mogen, onder strikte voorwaarden, terug de deuren openen. Onder andere in Rekkem, Zonnebeke en Ieper werden om middernacht al de eerste pintjes getapt.

Klappen voor de mensen in de zorg, het groeide afgelopen maanden uit tot een deel van ons leven. Op sommige plekken in Vlaanderen blijft men volharden, op andere plaatsen raakt de sleur er al wat in. Dankzij de 10-jarige Jitske Provost weerklinkt het danksignaal nog iedere dag, klokslag 20 uur, luid en duidelijk. "Mijn opa vroeg me eind maart om een liedje te spelen op mijn saxofoon en sinds die dag ben ik blijven spelen", klinkt het bij de bescheiden tiener.

Vanaf vandaag was het voor Belgen mogelijk om familie in het buitenland te bezoeken en zelfs essentiële boodschappen mochten over de landsgrens gebeuren. Dat had Pieter De Crem, Minister van Binnenlandse Zaken, deze morgen verkondigd. Maar toen het bericht kwam dat er ook essentiële boodschappen mochten gedaan worden, namen wij de proef op de som en probeerden naar Auchan te gaan. We waren niet alleen en zagen dat heel wat West-Vlamingen van een kale reis terugkwamen.