Vrijdag 30 oktober, 2020

Nieuws uit Rekkem

Ook in tijden van corona en zéker nu gaat De Krant van West-Vlaanderen op zoek naar dé Krak van jouw gemeente. Al voor de twaalfde keer zet deze krant mensen in de bloemetjes die het voorbije jaar het verschil gemaakt hebben. Wie verdient de ultieme erkenning in jouw gemeente?

De wijkagent van Rekkem (Menen) heeft een 42-jarige inwoner voor de rechtbank gedaagd wegens lasterlijke aangifte. De man pikt het niet dat hij na de 'redding' van een kleuter uit een toeterende auto op de Plaats in Rekkem bij burgemeester Eddy Lust in een kwaad daglicht werd gesteld.

Door de verplichte sluiting trekt de horeca opnieuw de kaart van de meeneemmaaltijden, die nu meer dan ooit de laatste levenslijn van de ondertussen genadeloos hard getroffen wereld van de catering is. Toch laten ze de schouders niet zakken en weigeren restaurateurs afstand te nemen van de kwaliteit die ze bieden. "Een meeneemmaaltijd moet thuis even lekker zijn en ogen dan hetgeen je hier in ons restaurant zou krijgen", klinkt het bij een strijdvaardige Manon Duyck.

West-Vlaanderen voert tijdens de herfstvakantie een mondmaskerplicht in op de zeedijk. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé donderdag na overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters. De regel geldt enkel voor de zones van de zeedijk binnen de bebouwde kom. Daarnaast worden alle deur-aan-deuractiviteiten rond Halloween of andere festiviteiten verboden.

Het aantal coronabesmettingen in de West-Vlaamse woonzorgcentra blijft voorlopig enkel stijgen. Op woensdag 28 oktober zijn 543 bewoners in woonzorgcentra positief bevonden op het virus, bij 150 anderen is een sterk vermoeden van covid. Ook het personeel wordt almaar vaker getroffen. In Oost-Vlaanderen en zeker in Antwerpen is de situatie echter nog ernstiger.

Het aantal rusthuisbewoners en personeelsleden in West-Vlaamse woonzorgcentra dat besmet raakt met het coronavirus blijft stijgen. Uit de nieuwe weekendcijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat 642 bewoners positief testten of dat er een vermoeden van covid is. Maar wat het meest zorgen baart: het aantal overlijdens in de woonzorgcentra kent de afgelopen dagen een enorme stijging.

Ook in het hoger onderwijs moeten dringend strengere maatregelen komen, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Hij pleit ervoor om ook in West-Vlaanderen code rood te hanteren. "De studenten zijn de leeftijdsgroep met het hoogste aantal besmettingen. We moeten er alles aan doen op onze ziekenhuizen en economie te redden."

Om duidelijk te maken hoe erg de situatie is in het Centre Hospitalier de Mouscron waar Wim Bruyneel uit Rekkem als anesthesist werkt, postte hij een aangrijpend bericht op Facebook. "We staan op de rand van de implosie. We zullen op een bepaald moment extreem moeilijke keuzes moeten maken", aldus Bruyneel, die iedereen oproept de opgelegde maatregelen te respecteren. Zijn bericht werd ondertussen al bijna 200 keer gedeeld.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Armeense betogers hebben vrijdagmorgen op verschillende plaatsen in het land de grensovergangen een tijdlang geblokkeerd. Ook op de E17 in Rekkem, aan de grens met Frankrijk, hielden ze meer dan een uur lang het verkeer in beide richtingen tegen. Met hun prikacties willen ze de aandacht vestigen op de situatie in Nagorno-Karabach.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Wie denkt te moeten wachten tot zijn pensioen om regelmatig een balletje te werpen bij een petanqueclub, kan die mening beter herzien. Want voor de leden van petanqueclub De Zwientjes is petanque spelen de uitgelezen manier om volledig te ontstressen na een slopende werkdag.

Schepen Angelique Declercq overhandigde dinsdagmorgen bloemen en pralines aan de onthaalmoeders Fabienne Maertens en Florence Devogel die hun kinderopvang organiseren langs de Vagevuurstraat 8 in Rekkem. De schepen deed dit samen met een afvaardiging van de VZW Wieltjeshove Menen en de projectcoördinatrice van het OCMW en de Stad Menen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Rekkemnaar Jozef Deleu (83), die naast auteur en dichter vooral gekend is als de stichter van 'Ons Erfdeel', ontving afgelopen weekend de Arkprijs. Met deze prijs, een erkenning voor iedereen die zich actief engageert voor de vrijheid van het denken en het woord, komt Jozef terecht in een indrukwekkend lijst, waar ook namen als Hugo Claus en Jef Geeraerts in prijken.

Lekker onderuitgezakt in de sofa verslikte Familie-kijkend Rekkem zich in de chips en de pindanootjes. Tijdens een prangende ondervraging van Amelie De Wulf, gespeeld door actrice Erika Van Tielen, kwam plots de Rekkemse schrijnwerker David Coeman als politie-inspecteur de huiskamers binnengestapt.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.