Donderdag 2 april, 2020

VDL heeft de productie van drie busbedrijven moeten stilleggen. Bij VDL Bus & Coach en VDL Bus Modules in Valkenswaard en ook VDL Bus in Roeselare wordt sinds enkele dagen niet meer geproduceerd.

Bij Vivaplants in Sint-Eloois-Vijve staan er momenteel karren met viooltjes langs de straat. In het totaal heeft bloemenkweker Wim Vansteenkiste er meer dan 150.000 staan. Exporteren naar het buitenland kan niet meer, dus weggeven voor een kleine bijdrage is de enige optie. Al bleek dat ook niet ideaal. De interesse was zo groot dat er te veel volk samenkwam, de politie gaf het bevel om de bloemen weg te doen.

Het is vijf over twaalf. Bedrijven kennen steeds meer acute betalingsproblemen, omzetdalingen en productiestilstand. De situatie wordt sterk verzwaard als gevolg van het toenemende ziekteverzuim, via oplopende personeelstekorten en hoge kosten van gewaarborgd loon. De voortzetting van de globale werking van de economie is cruciaal om de crisis het hoofd te bieden. Als de evolutie in ziektebriefjes zich verder zet, komt deze prioriteit ernstig in het gedrang. De overheid moet nu optreden, vindt Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

Vera Van Haevre is 42, getrouwd en mama van twee zonen van zes en tien. Vera Van Haevre is ook spoedarts in AZ Delta, voornamelijk op de campussen in Torhout en Menen. Elke dag spreken we met haar. Over de strijd tegen het coronavirus en hoe zij daar zelf mee omgaat.

Paaldanser, zaakvoerder en bekende Kortrijkzaan Johan Mertens (61) trekt na 30 jaar en vier verschillende locaties de deur van zijn Kortrijks Tabakshuis achter zich dicht. Hij gaat na de coronacrisis aan de slag als kok in de keukens van het Guldensporencollege. "Ik heb die beslissing op amper tien minuten genomen. Mijn vaste klanten zal ik missen, maar de rest vond ik niet meer plezant", vertelt hij.

Woonzorgcentrum Amphora in Wingene kreeg wel een heel bijzondere telefoon als steun in moeilijke dagen. Koning Filip wilde met zijn telefoontje het personeel en de bewoners van het zwaar getroffen centrum een hart onder de riem steken en de grieven van de directeur persoonlijk aanhoren.

Ondanks hun gezegende leeftijden, wonen Paula Wemaere (92) en haar man Roger Dewulf (96) nog allebei thuis in Gijverinkhove. Paula vierde haar verjaardag woensdag van achter het venster en zwaaide zo naar haar kinderen en schoonkinderen die op bezoek kwamen. "Ik moest dan wel thuis blijven, maar toch trok ik ook dit jaar weer mijn mooiste kleren aan."