Dinsdag 26 mei, 2020

Stad Kortrijk en Infrabel werkten de voorbije maanden een pilootproject uit voor het groenbeheer van de spoorberm in de Spoorbermstraat. Dat was nodig want buurtbewoners hadden er al verschillende keren verontwaardigd gereageerd op de volledige kaalkap van 'hun' berm. Op 26 mei worden de eerste werken uitgevoerd. Later volgt een aanplant van struiken en heesters om een biodiverse berm te creëren.

Op 30 juni trekt Vital Deschrijver, de huidige uitbater van het cultuurcafé, de deur definitief dicht. Na een prachtige periode gaat hij met pensioen. Diksmuide gaat nu op zoek naar een nieuwe uitbater voor het cultuurcafé van cc Kruispunt en het lokaal dienstencentrum Ten Patershove in de Maria Doolaeghestraat.

Maandagavond heeft de gemeenteraad het opstarten van de Torhoutse Kwaliteitskamer goedgekeurd. Een team van experts zal in de nabije toekomst de ontwikkelaars van grote bouwprojecten op belangrijke locaties op een deskundige wijze begeleiden. Ook zal het team het stadsbestuur adviseren.

In de Vlaamse steden en gemeenten is het voor zes op de tien fietsers aangenaam fietsen, maar slechts een derde vindt het ook comfortabel. Dat blijkt uit het jongste Vlaamse Fietsrapport van de Fietsersbond en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Daarnaast wordt ook de fietsgemeente van het jaar verkozen. Zowel Kortrijk als Koksijde maken, elk in hun categorie, een kans.

Vanaf dinsdag kunnen studenten terecht op de bovenste verdieping van de Ansold (Landergemstraat 1) om samen te blokken. In de lokalen van het Deeltijds Kunstonderwijs kunnen ze een plekje reserveren in de gemeenschappelijke studeerlocatie.

Wilfried Vanden Broecke vond het raar dat een zekere 'Alexia Plets' als doopmeter op zijn doopakte vermeld stond, iemand die hij nog nooit gehoord of gezien had. Dankzij een oproep op onze website en doorgedreven onderzoek van Familiekunde Vlaanderen is de doopmeter van Wilfried gevonden.

Een aannemer is in opdracht van het gemeentebestuur gestart met de afbraak van de oude redderspost op de zeedijk ter hoogte van het Lichttorenplein. Sinds 11 mei 2019 beschikt Knokke-Heist immers over een gloednieuw veiligheidsgebouw voor de reddingsdienst.

De vier beklaagden die verdacht worden van een massale vechtpartij op de Batjes 2018 in Roeselare hebben op de rechtbank in Kortrijk één voor één de vrijspraak gevraagd. De oudste van de vier was naar eigen zeggen zelfs niet aanwezig. Chiroleider Wannes Steyaert (28) uit Roeselare raakte zwaargewond en stelde zich met vier andere vrienden burgerlijke partij.

Drie West-Vlaamse voetbalclubs sloten zich aan bij de 15 teams die naar het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) trokken, omdat ze niet akkoord gaan met afhandeling van de competitie. Concreet gaat met het met SV Wevelgem, SK Vlamertinge en Ol. Ledegem om drie teams die in principe degraderen. "We konden onze kansen niet verdedigen", luidt het in koor. Dinsdagvond 26 mei worden de debatten online gevoerd, maar dat pas vanaf 21.30 uur. De uitspraak kan forse gevolgen hebben voor de hele voetbalwereld, tot in eerste klasse A toe.